Foto: TT

Bilbränderna: Åklagare vill begära misstänkta omhäktade

Publicerad

Åklagaren kommer att begära att den person som sitter häktad misstänkt för bilbränningarna i Västra Frölunda blir kvar i häktet medan utredningen pågår.
– Jag är förhoppningsfull, säger åklagare Mats Ihlbom, apropå utredningens framskridande.

Sedan tidigare sitter en 20-årig man häktad misstänkt för inblandning i bilbränderna på Frölunda Torg den 13 augusti, då ett stort antal bilar brann.

En 18-årig man stoppades vid gränsen till Turkiet och sitter just nu i förvar i Danmark i väntan på att bli utlämnad till Sverige, och en tredje person som tidigare satt häktad är släppt på grund av svagare bevisning, men inte avskriven från utredningen. 

– Jag är förhoppningsfull, säger åklagare Mats Ihlbom, apropå utredningens framskridande.

Enligt Mats Ihlbom arbetar polisen just nu intensivt med att få fram bevis som ska kunna styrka att det är just dessa personer som är skyldiga till bilbränningarna. Han kommer på fredag, då häktningstiden för 20-åringen går ut, begära att mannen omhäktas.

– Jag kommer begära åtalsförlängning från tingsrätten, säger han.

Få vågar vittna

Mats Ihlbom berättar att i bevisningen ingår många timmars videomaterial och även blod har säkrats på platsen, som skickats till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys.

– Vi har en DNA-profil på blodet, men inte lyckats matcha det mot någon, säger Mats Ihlbom.

Enligt åklagaren är det inte omöjligt att det tillkommer fler misstänkta i utredningen och han är förhoppningsfull om att utredningen ska leda till åtal och fällande dom.

Trots att händelsen inträffade vid 21-tiden på kvällen och många bevittnade bränderna, är det få personer som ställer upp som vittnen i utredningen.

– Vi önskar att fler som har sett saker skulle ställa upp som vittnen, säger Mats Ihlbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet