Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Något har gått helt fel när samhället inte tar ansvar för dessa minsta” – hör Biskop Åke Bonnier berätta mer om sina tankar i klippet. Foto: SVT

Biskopen engagerar sig för Lisa, 9, kräver att hon måste få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Nioåriga Lisas utvisning till Albanien har väckt starka reaktioner. Nu ger sig biskop Åke Bonnier i Skara in i debatten och kräver att hon måste få stanna i Sverige.

– Är det mänskligt att göra på det viset när hon har fötts i Sverige, vuxit upp i Sverige, bor i en familj och har allt det där som vi önskar alla barn, frågar sig biskop Åke Bonnier.

Nioåriga Lisa i Järpås utanför Lidköping ska utvisas till Albanien, trots att hon är född och uppvuxen i Sverige och hennes mamma inte bor där.

Biskop Åke Bonnier i Skara är upprörd och kräver i en debattartikel i flera västsvenska tidningar och tidningen Dagen att Lisa ska få stanna i Sverige hos den familj hon betraktar som sin.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Hör Åke Bonnier förklara i videon ovan varför han menar att det svenska samhället har misslyckats när det gäller Lisa.

Ifrågasätter myndigheterna

Han ifrågasätter hur ett barn som är fött och uppvuxet i Sverige ska kunna känna någon trygghet när vuxenvärldens myndigheter vänder henne ryggen.

– Något har gått helt fel när samhället inte tar ansvar för dessa minsta, menar biskop Åke Bonnier.

Är det här en typ av fråga som Svenska kyrkan och en biskop ska engagera sig i?

– Vi ska stå upp som kyrka, höja våra röster när människor trampas på, när barn riskerar att utvisas och andra sådana saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet