Åklagarens bevis mot bombmisstänkta: DNA och sprängmedelsförråd. Foto: SVT

DNA och sprängmedel – bevis mot bombmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Ett sprängmedelsförråd och kvarlämnade DNA-spår på en cykel. Det är delar av åklagarens förundersökning mot de två män som sitter häktade misstänkta för bombattentaten i Göteborg.

Under onsdagen stod det klart att en av de tre misstänkta för bombdåden i Göteborg släpptes. Samtidigt förlängdes häktningstiden för de andra två.

Nu visar det sig att en av dem, som är i 50-årsåldern, kan knytas till det sprängmedel som använts i bomberna vid Syndikalisternas lokal i centrala Göteborg och flyktingförläggningen i Västra Förlunda, vilket GT var först med att berätta.

Sprängladdningar i Göteborg

Förråd med sprängmedel

”Förundersökningen pekar på att de sprängmedel som använts vid båda tillfällena kommer från det förråd av sprängmedel som hittats hos XX (reds.anm. den misstänkes namn)”, skriver åklagaren Mats Ljungqvist.

Enligt samma handling, där åklagaren motiverar den förlängda häktningen, skriver han bland annat att ”vitala delar i bomberna” ska ha kunnat spårats till samma man. För hos honom hittades även instruktioner som beskriver hur bomber, av samma typ som användes vid dåden, ska tillverkas.

Mats Ljungqvist menar att förundersökningen ”med styrka” pekar på att den misstänkte tillhandahållit sprängmedlen som använts.

DNA-bevis

Den andra misstänkte, en man i 20-årsåldern – som även han blir kvar i häktet – kopplar åklagaren nu till bomben vid Syndikalisternas lokal genom DNA-bevisning:

”DNA finns på ett flertal ställen på vitala delar av bomben samt på den cykel som bomben placerats på”, skriver åklagaren, som menar att den misstänkte tillverkat och placerat ut bomben.

Tre bombdåd

I november förra året small den första bomben utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. I början av detta året sprängdes den andra bomben utanför en flyktingförläggning i Förlunda. Den gången skadades en man allvarligt.

I slutet av januari hittades den tredje bomben vid ett flyktingboende på Lilleby camping i Torslanda. Den var tidsinställd och skarp men hade inte exploderat.

Nazistkopplingar

Åklagaren har tidigare bekräftat att alla de tre misstänkta har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Läs mer: Forskaren: Naziströrelsen växer i hela landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet