Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bygg Västs ordförande Tomas Emanuelsson är kritisk mot dagens bemanningssystem. Foto: SVT

Byggfacket: ”Inte förvånad över att detta förekommer”

Uppdaterad
Publicerad

Bygg Västs ordförande Tomas Emanuelsson är inte förvånad över SVT:s rapportering från Västlänken-projektet, där NCC avslutat ett samarbete med en underentreprenör på grund av misstankar: De anställda ska ha tvingats betala tillbaka en del av lönen direkt till sina chefer.

– Branschen har tyvärr blivit sådan, suckar han.

I klippet ovan kan du höra fackordföranden resonera kring problem med underentreprenörer på byggarbetsplatser.

Tomas Emanuelsson säger direkt att han inte kan uttala sig om det enskilda fallet. Hans egna medlemmar på det aktuella företaget har inte signalerat att något är fel.

Men klart är att tre anställda polisanmälde sin arbetsgivare och hävdade att de tvingats betala tillbaka uppemot halva nettolönen till sina chefer, och att detta pågått under lång tid. Enligt anmälarna drabbades alla anställda av samma sak.

När NCC fick kännedom om polisanmälan inledde byggkoncernen en egen utredning, som i torsdags kväll resulterade i att man med omedelbar verkan bröt kontraktet med underentreprenören.

Allt vanligare

Enligt Tomas Emanuelsson har det blivit allt vanligare att byggkoncerner gör sig av med egna anställda för att istället köpa tjänster av underentreprenörer, ofta från utlandet. Det gör det också svårare för facket att veta om dessa anställda jobbar under vettiga villkor.

– Det är nästan omöjligt för oss att se. Det måste vi kämpa för i varje enskilt fall, säger han.

Och ännu svårare blir det om de anställda på papperet får ut avtalsenlig lön, men sedan tvingas betala tillbaka delar av den.

– Jag har hört talas om detta tidigare, som ett sätt att komma undan. Jag kan inte svara på hur många fall det rör sig om, men det är alltför vanligt, säger Tomas Emanuelsson.

Egen personal

Enligt honom såg det annorlunda ut på byggarbetsplatser för femton år sedan. Då var det i huvudsak ett enda företag som byggde allt. Idag är det inte ovanligt med tio företag på ett bygge.

Hans recept för att komma tillrätta med situationen är att de stora byggföretagen i Sverige håller sig med egen personal istället för att sälja delar av entreprenaden till underentreprenörer.

– Så jag säger: ”NCC, anställ dom själva istället, betala lön till dem som ni alltid har gjort!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer