Säkerhetspolisen kommer att ta hjälp av danska livvakter under EU-mötet i Göteborg. Foto: TT / SVT

Danska livvakter får svenska polisbefogenheter under EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen tar internationell hjälp under EU-toppmötet i Göteborg för att garantera mötesdeltagarnas säkerhet.

– Danska livvakter kommer att få polisiära befogenheter i Sverige, säger Säkerhetspolisens kommenderingschef Felix Andåker till SVT Nyheter Väst.

Polisen och Säkerhetspolisen höll på tisdagen en presskonferens angående säkerhetsarbetet inför och under EU-toppmötet i Göteborg nu i veckan. 

Mycket handlade om samarbetet och förberedelserna inför mötet och de trafikproblem som väntas. Men något nytt om vilken väg stats- och regeringscheferna kommer att transporteras på fredagen, när de ska föras från hotellet Gothia Towers till Eriksbergshallen, framkom inte.

EU-toppmötet

– Vi väljer att inte kommentera det. Det är en del i säkerhetsarbetet, säger Klas Friberg, regionpolischef till SVT Nyheter Väst.

Internationellt samarbete

Däremot står det klart att Säpo för första gången kommer att använda sig av den nya lagen om internationellt polisiärt samarbete (lips). Detta då de tar hjälp av sin danska motsvarighet PET.

– Vi kommer arbeta med stöd av utländska kollegor. Bland annat kommer danska livvakter få polisiära befogenheter men ledas av svensk polis. Vi ser väldigt positivt på den möjligheten, berättar Felix Andåker.

– Arbetsspråket kommer vara engelska, förtydligar han.

LÄS MER: Polisens uppmaning: Undvik fönster och balkonger

Säpo har under flera år på olika sätt samarbetat internationellt och ser detta som ett naturligt steg.

– Vi kommer utvärdera effekterna av detta efter mötet och se om det kan vara ett bra arbetssätt även i framtiden, säger Felix Andåker.

Uppmaning till allmänheten

Polisen och Säpo har arbetat med förberedelserna sedan i april. Även om ett massivt säkerhetspådrag och en av de största polisinsatserna i svensk historia väntar, så bedöms hotbilden med ett par dagar kvar till mötet fortfarande vara låg.

– Vi har ingen förhöjd hotbild i nuläget. Men det är ofrånkomligt att vi måste ta till en hög säkerhet och ha en god beredskap för att hantera oförutsedda händelser, säger Johan Sjöstrand, operationsledare i polisinsatsen.

– Vi uppmanar allmänheten att höra av sig om de ser något som avviker från det normala, säger polisens kommenderingschef Erik Nord under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet