Emanuel Lindström (MED) och Nils-Erik Nilsson manifesterade mot avvecklingen av kärnkraft i Sverige – dagen innan reaktor 2 stängs av. Foto: SVT

De manifesterar mot avvecklingen av kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 december kommer reaktor 2 att stängas på kärnkraftverket Ringhals i Varberg. Men motståndet mot avvecklingen av de äldsta reaktorerna på Ringhals visade sig in i det sista när flera manifestationer, bland annat i Göteborg, arrangerades under söndagen.

Beslutet att stänga de två reaktorerna togs redan 2015 och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

”Uppenbar risk för elbrist”

Men klimatfrågan har sedan dess gjort att opinionen gällande kärnkraft som ett miljövänligare alternativ har vänt. Bland annat så förespråkar det liberalkonservativa partiet medborgerlig samling och organisationen Miljövänner för kärnkraft en satsning istället för avveckling.

Avvecklingen på Ringhals

– Risken är uppenbar att vi får elbrist. I Första hand i form av effektbrist, säger Nils-Erik Nilsson, vice ordförande för Miljövänner för kärnkraft.

Under söndagen arrangerade de manifestationer i bland annat Göteborg, Stockholm och Malmö. De menar beslutet att avveckla kärnkraften är ”skadligt för klimatet, för svensk ekonomi och för Sveriges framtida energiförsörjning”.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 & 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 5 år, till 2025 respektive 2026.

Från och med årsskiftet 2019/2020 tas reaktor Ringhals 2 (R2) ur drift, och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift till 2041 respektive 2043.

Fukushima

2011 inträffade en kraftig jordbävning och tsunami i Japan, som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima med flera härdsmältor och radioaktiva utsläpp till omgivningen.

Haveriet i Japan snabbade på kraven på skärpta säkerhetsregler för svenska reaktorer, i drift efter 2020. Men Vattenfall tyckte att ombyggnationen blev för dyr för de äldsta reaktorerna, R1 och R2.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 berodde till stor del på att elpriserna föll men också att det då fanns en speciell skatt på kärnkraften, den så kallade effektskatten. Vattenfall ville begränsa investeringarna för de båda anläggningarna, det skulle alltså bli för dyrare att rusta upp än vad de skulle tjäna på att sälja el.

I energiöverenskommelsen 2016 beslutades det att effektskatten skulle fasas ut. Idag är elpriset högt och resterande reaktorer är lönsamma, enligt ägarna.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med tillsammans åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet