Svante Mandell, forskningschef inom miljöekonomi på Konjunkturinstitutet. Foto: Håkan Claesson/Pelle Wickman/SVT / TT-arkiv

Ringhals nedstängning kan öka utsläppen med flera miljoner ton

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande stängningen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals kan öka EU:s totala utsläpp av växthusgaser med flera miljoner ton. Enligt Konjunkturinstitutets beräkningar är det bättre för klimatet att vänta med stängningen till år 2025.

– Grovt räknat kommer EU:s totala utsläpp att öka med åtta miljoner ton fram till mitten av seklet om Ringhals 1 och 2 stängs som planerat, jämfört med om vi skulle driva reaktorerna vidare till år 2025, säger Svante Mandell, forskningschef inom miljöekonomi på Konjunkturinstitutet och fortsätter:

– Sverige kommer minska sin export av el och istället i ökad utsträckning importera el från våra grannländer, som Danmark och Tyskland, där kolkraft och naturgas ingår. Därför kommer utsläppen av växthusgaser att öka.

Avvecklingen på Ringhals

”Bättre för klimatet att vänta”

År 2015 bestämde Vattenfall att de ska stänga två reaktorer i Ringhals, med start nu vid årsskiftet. Men det hade varit bättre för klimatet att vänta, enligt statliga Konjunkturinstitutets beräkningar. 

De har, på uppdrag av regeringen, utrett konsekvenserna av den reform som gjorts av EU:s handel med utsläppsrätter. Syftet med reformen är att få bort det stora överskott av utsläppsrätter som finns i systemet, men den kan också få andra effekter. 

– Elproduktionen i Europa omfattas av utsläppshandeln, och tidigare avgjordes mängden utsläpp enbart av hur många utsläppsrätter det fanns på marknaden, säger Svante Mandell. 

– Om till exempel ett kolkraftverk i Tyskland ökade sina utsläpp, behövde någon annan inom systemet minska sina, och andelen utsläppsrätter var konstant.

”Har gjort en grov uppskattning”

Men i det nya systemet finns en mekanism som innebär att ökade utsläpp i närtid kommer innebära att marknaden får en större tilldelning av utsläppsrätter än annars.

– I det nya systemet innebär ökade utsläpp att utsläppsrätterna också blir fler. Och eftersom nedläggningen av Ringhals 1 och 2 kommer driva upp den fossilbaserade elproduktionen i våra grannländer, kommer också utsläppsrätterna att bli fler och utsläppen samlat från systemet kommer att stiga, säger Svante Mandell. 

Han poängterar att det är svårt att veta exakt hur den nya mekanismen i utsläppsrättshandeln kommer att slå, och hur mycket – eller lite – utsläppen kommer öka. 

– Vi har gjort en grov uppskattning där vi utgår ifrån att hälften av den elproduktion som faller bort från Ringhals ersätts av fossil el och då blir ökningen omkring åtta miljoner ton. Men siffran kan bli lägre om det blir en större andel förnybar el som ersätter, säger han men påpekar också att utsläppsökningen också kan bli ännu högre, beroende på hur mekanismen i det nya systemet slår. Vi kan komma upp i tiotals miljoner i utsläppsökning. 

Är det Konjunkturinstitutets rekommendation att driva Ringhals vidare till 2025? 

– Det kan vi absolut inte svara på. Däremot kan vi rekommendera att politikerna borde se över beslutet, eftersom det nu tillkommit en effekt för klimatet som inte fanns när beslutet fattades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet