Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson och Lorentz Tovatt (MP), klimat- och energipolitisk talesperson. Foto: Andreas Alfredsson/Moderaterna / Henrik Montgomery/TT

Kärnkraftverkets framtid en omtvistad fråga för politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill inte driva Ringhals kärnkraftverk vidare, men politiskt är beslutet fortfarande omtvistat. I juni röstade Riksdagens näringsutskott med knapp marginal nej till att snabbutreda fortsatt drift av reaktorerna, en utredning Moderaterna fortfarande vill genomföra.

Stängningen av två reaktorer i Ringhals inleds vid årsskiftet. Men enligt statliga Konjunkturinstitutet kan nedläggningen öka EU:s totala utsläpp av växthusgaser med omkring åtta miljoner ton, jämfört med om stängningen sker år 2025. 

– Det här visar ju att Moderaterna haft rätt när vi säger att kärnkraften behövs för att rädda klimatet, säger Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för partiet, och fortsätter:

– Ju mer fossilfri el vi kan producera här i Sverige och exportera desto mindre beroende blir Europa av rysk gas och smutsig kol, så det är helt uppenbart att vi både behöver bevara Ringhals 1 och 2 och kärnkraften i stort för att rädda klimatet. 

MP: Måste stängas

Miljöpartiet håller inte med om Moderaternas slutsatser. 

– Ringhals 1 och 2 måste stängas. De är gamla, trasiga och farliga. Det är ett beslut som Vattenfall själva fattat och som vi politiker inte ska blanda oss i, för det handlar om säkerhet och investeringar som Ringhals själva ska avgöra, säger Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson. 

Ägaren Vattenfall fattade beslutet om att stänga ner reaktorerna år 2015 av ekonomiska skäl, ett beslut de fortfarande står fast vid. 

–  Det finns inte i nuläget finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020, enligt ett uttalande från företaget till SVT i maj i år.

M: Behöver ompröva beslutet

Men Jessica Rosencrantz säger att eftersom utsläppssystemet ändrats och energibehovet ökat radikalt i Sverige sedan beslutet om nedläggning fattades så behöver det ses över. 

– Förutsättningarna och omständigheterna är helt annorlunda nu och då behöver vi ompröva beslutet, säger hon. 

Miljöpartiets Lorentz Tovatt ifrågasätter Konjunkturinstitutets beräkningar om utsläppsökningar, som bland annat baseras på att nedläggningen av Ringhals kommer att driva upp den fossilbaserade elproduktionen från naturgas och kolkraftverk i Europa. 

– Det här beror på hur övriga länder agerar. Sverige är trygga i att vi har en bra elproduktion. Vindkraften kommer dubbleras de närmsta fyra åren, vilket är otroligt positivt. Samtidigt börjar allt fler länder i Europa vända sig bort från kolkraftverk. 

Men är det inte allvarligt för klimatet om stängningen av Ringhals skulle leda till ökade utsläpp?

– Det är alltså kraftverk som är gamla och dysfunktionella med stora investeringsbehov och som är trasiga och farliga och då kan man inte driva dem vidare med den ursäkten. Vi vet att Sverige kommer vara ett väldigt positivt land vad gäller fossilfri el, som vi kommer fortsätta exportera på grund av den vindkraft vi nu installerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet