Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Björkman, en av trettio frivilliga piloter som hjälper räddningstjänsten att hitta bränder från luften. Foto: Valeria Helander/SVT

Hobbypiloterna kämpar mot skogsbränder i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga piloter med hobbyplan är en viktig kugge i samhällets maskineri för att minimera skador från skogsbränder. SVT Nyheter Väst fick följa med Peter Björkman och Oscar Berntsson, två av Västra Götalands frivilliga brandflygspiloter, ut på spaning.

Ett team av 30 frivilliga hobbypiloter hjälper under sommarmånaderna räddningstjänsten att spana efter skogsbränder.

– De syns väldigt tydligt från luften, på så sätt kan vi upptäcka dem tidigt och minimera skadorna för samhället, säger Peter Björkman.

Arbetet utförs ideellt, och flygklubben får bara ersättning för flygplanskostnaderna.

– Jag har satt upp mig på att flyga alla mina lediga dagar i sommar, berättar Oscar Berntsson, som till vardags arbetar som lokförare.

Ser bränder vid varje flygning

Västra Götaland är indelat i fyra så kallade flygslingor som täcker hela regionen. Beslut om hur många gånger om dagen brandflygen ska flyga tas av respektive räddningstjänstförbund, och baseras på väderlek och risk för skogsbrand.

I dagsläget flyger brandflygen två gånger om dagen, sju dagar i veckan.

– Just nu är det väldigt torrt. Vi ser bränder i princip varje dag, säger Peter Björkman.

Följ med upp i luften med brandflyget i klippet ovan

Brandflyg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger varje år ut nationella riktlinjer för skogsbrandsbevakning med flyg. Länsstyrelsen har produktionsansvar för skogsbrandsbevakningen med flyg och upphandlar utförare.

Skogsbrandsbevakningen med flyg i Västra Götalands län genomförs av Frivilliga Flygkåren. Arbetet sker i samarbete med de räddningstjänster som har fått bedömningsansvar för behovet av flygning.

Fyra slingor ska täcka in hela Västra Götaland, dessa styrs från fyra lokala räddningstjänster; Räddningstjänsten Storgöteborg, Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Samhällsskydd mellersta Skaraborg och Ledningscentralen i Trollhättan.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.