Gruppen består av Linnéa Dahlén, Tirageh Bagheri, Amanda Dahlén, Alice Nyberg och Julia Hamp. Alla är mellan 19 och 23 år. Foto: Privat

Festival på temat hållbarhet och mångfald

Publicerad

Fem tjejer, en heldag och flera Göteborgs-kändisar på scen. Under lördagen pågår festivalen Go Göteborg.

Redan i juni började planeringen av dagsfestivalen Go Göteborg. Bakom den står står fem tjejer, Julia Hamp, Tirageh Bagheri, Amanda Dahlén, Linnéa Dahlén och Alice Nyberg.

De träffades under en projektledarutbildning och blev kontaktade av Ungdomssatsningen i Göteborgs stad som undrade om tjejerna ville driva projektet.

När SVT ringer är de mitt uppe i de sista detaljerna.

– Vi är taggade och tycker att det här är jättekul, säger Juliia Hamp.

Fokus på hållbarhet och inkludering 

Vid sidan av studier och arbete har gruppen jobbat på fritiden med att planera dagsfestivalen. Den hålls på Frilagret vid Järntorget i Göteborg och budgeten uppgår till 150 000 kronor och är en satsning från Göteborg & co.

– Det blir workshops, föreläsningar, film och musik. Allt under temat hållbarhet och mångfald, säger Julia Hamp.

Vad är mångfald för er?

– Vi har försökt få till en jämn könsfördelning på scen. Det har varit svårt men ser vi till alla deltagare, musiker, konferencier och oss i projektgruppen så är det någorlunda jämnt, säger Tirageh Bagheri.

Hon fortsätter:

– Vi vill visa att Göteborg inte bara är en person, vi är många med flera bakgrunder. Och Frilagret jobbar mycket med inkludering och tillgänglighet.

Hyllning till Göteborg

Konferencier är ingen mindre än före detta nattklubbschefen Assia Dahir som i våras samlade in pengar till mentalsjukhus i Somalia.

– Alla på scenen har koppling till Göteborg och vi vill hylla Göteborg.

Hur har samarbetet fungerat?

– Det har gått bra och vi har fått kompromissa mycket. Vi kompletterar varann och har olika bakgrunder och intressen. Det blir bra när vi inte tänker samma.

Fakta dagsfestivalen Go Göteborg

Festivalen är en del av Göteborgs stads satsning inför 400-årsjubileumet 2021.

Hålls 15:e december på Frilagret i Göteborg mellan klockan 13 och 21.30.

Det är gratis inträde och alla är välkomna. Det bjuds på mat, men det är först till kvarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.