Paula Örn(S) kommunalråd i Ale Foto: SVT

Nytt parti tar plats i Ale

Uppdaterad
Publicerad

Det nya partiet Framtid i Ale tar plats i Ale kommunfullmäktige med två mandat. Partiet startades av avhoppade socialdemokrater i protest mot den politiska pajkastningen i kommunen.

– Goda idéer drunknar ju på grund av att man kastar paj på varandra, säger Tyrone Hansson partiledare för partiet Framtid i Ale. Kommer idéerna från fel parti och fel person så grusas idéerna istället för att tas till vara.

De rödgröna gick fram i kommunvalet i Ale och tillsammans med det nya partiet skulle det gå att bilda egen majoritet i kommunfullmäktige. Men partiet Framtid i Ale tar inte ställning på höger-vänsterskalan och strävar efter en större samsyn i politiken.

Val 2014: Västsverige

Önskar majoritet över blockgränser

– Skulle de ringa och fråga oss så har vi så klart ett möte i vårt parti om det, säger Tyrone Hansson partiledare. Men då skulle jag vilja att man förstärker det och tar ett steg till.

Tyrone Hansson vill se S, V och MP ihop med Framtid i Ale. Men säger då att det ska vara med ytterligare något parti från den andra sidan.

Ett nytt parti bildas på grund av att att man uppfattar att det är för mycket pajkastning av dina egna partikolleger. Tar du åt dig av kritiken?

– Vi försöker jobba positivt och vi har samverkan över blockgränserna. Men sedan är man väl alltid ödmjuk inför kritik mot ens eget ledarskap för att fundera över vad man kan göra bättre. Så hoppas jag att alla politiska ledare tänker oavsett om det bildas nya partier, säger Paula Örn(S) kommunalråd i Ale.

Kan du tänka dig ett samarbete med Framtid i Ale?

– Jag stänger inga dörrar i det här läget, svarar Paula Örn.

Tyrone Hansson partiledare för Framtid i Ale, tycker att de bor i en för liten kommun för att träta om småsaker, och tror inte på att dela upp sig i block.

– Jag sticker ut hakan och säger det att blockpolitiken har spelat ut sin roll här i Ale. Vi är en så liten kommun och vi sitter med samma bekymmer. Vi måste komma överens i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet