En ung man sköts ihjäl utanför Högskolan i Borås i november 2020. Både poliser och jurister åtalades för flera brott i samband med utredningen. (Arkivbild från 2020 Foto: Joakim Eriksson

Efter mordutredning i Borås: Poliser döms för grovt tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

De två poliser som stod åtalade för att ha bedrivit en egen utredning kring det misstänkta mordet på en man i 25-årsåldern utanför Högskolan i Borås i november 2020 döms för bland annat grovt tjänstefel. En biträdande jurist döms för medhjälp till grovt tjänstefel.

Advokat Björn Hurtig som också stått åtalad frikänns däremot helt.

Fallet har sin bakgrund i ett uppmärksammat mordfall som skedde i november 2020 då en ung man sköts ihjäl utanför högskolan i Borås.

De båda poliserna som här stod åtalade misstänks ha bedrivit en egen utredning vid sidan om den riktiga mordutredningen. Mordet är ännu inte uppklarat.

Enligt åtalet ska poliserna ha undanhållit information från förundersökningsledare. De ska även ha hanterat en film som uppges innehålla viktiga uppgifter om mordet.  Båda nekar till brott.

En polis misstänktes även för brott mot tystnadsplikten då hon ska ha läckt information om utredningen till mordoffrets familj.

Den andra polisen misstänktes ha hållit ett förhör med ett huvudvittne till mordet, i Björn Hurtigs lokaler i Borås, som varit försvarare åt en av de misstänkta i mordutredningen. Där ska en biträdande jurist ha hjälpt till att genomföra förhöret och döms därför för medhjälp till grovt tjänstefel.

Advokaten Björn Hurtig misstänktes i sin tur ha mutat en av de åtalade poliserna. Något Björn Hurtig nekat till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.