Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Sörstedt, chef för polisområde Älvsborg om vad han anser om domen för de två poliserna som misstänks för att bedrivit en egen mordutredning av högskolemordet. Foto: Joakim Eriksson/SVT

Trots dömda poliser – chefen tror på ökat förtroende för myndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser dömdes på onsdagen för att ha bedrivit en egen utredning vid sidan av den riktiga mordutredningen av det uppmärksammade högskolemordet i Borås. Trots det tror chefen för polisområde Älvsborg, Peter Sörstedt, att domen kan öka förtroendet för myndigheten.

– Jag tycker att det tyder på en sund organisation när många av mina medarbetare har reagerat och agerat på de felaktigheter som har gjorts.

Det är en tidigare och en nuvarande anställd på Polismyndigheten i Borås som nu blivit dömda för bland annat grovt tjänstefel. Peter Sörstedt ser allvarligt på det inträffade men tror att de två poliserna haft goda intentioner med sin utredning.

– Jag tror inte att de har gjort det här i syfte för att försvåra utan för att underlätta, och se till att det här mordet blir utrett. Deras bakomliggande syfte har varit att göra någonting bra men det har blivit fel på vägen.

I nuläget har en av poliserna fortfarande en anställning på polisen i Borås. Det är personalansvarnämnden (PAN) på Polisförbundet som kommer att ta ett slutgiligt besked om den dömda personens anställning kan fortsätta.

– Det har sagts innan av PAN att är man dömd för ett grovt tjänstefel kan man riskera att förlora sin anställning, säger Peter Sörstedt

Tillbakavisar schism inom polisen

Under fallets första rättegångsdag fick rätten avbryta förhandlingarna, då en av nämndemännen ansågs vara jävig. Personen hade en nära relation med en polis som kände en av de åtalade poliserna.

Anledningen till att det ska ha ansetts föreligga jäv i sammanhanget var för att det ska finnas en schism mellan olika fraktioner i polisen i Borås.

– Jag har ingen bild av att det ska finnas en strukturerad schism inom polisområdet eller lokalpolisområdet. Däremot kan det säkert finnas olika inställningar bland olika individer.

Det finns ingen rädsla hos dig att liknande fall kan uppstå framöver? 

– Det här en extremt ovanlig situation, och jag har ingen som helst farhåga att en sådan här händelse kan komma upprepas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.