• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektören ger IT-företaget Cerner 60 dagar på sig att rätta till problemen med journalsystemet Millennium. Foto: Storyblocks/VGR

Efter IT-haveriet – regionen kompenseras med hemlig summa

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har tidigare krävt en halv miljard kronor tillbaka för förseningarna av det nya planerade journalsystemet Millenium. Nu har teknikföretaget Cerner gått med på ett skadestånd – men summan hålls hemlig.

– Vi kommer kompenseras med ett ganska stort belopp, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Hör Ann-Sofi Lodin om kompensationen och planen framåt

Det omfattande journalsystemet Millennium är tänkt att göra vården mer tillgänglig för invånarna i Västra Götaland. Det beräknas kosta flera miljarder och skulle vara klart 2022. Men allvarliga brister har gjort att systemet inte kunnat införas, samtidigt som kostnaderna skenat. Enligt uppgifter till SVT ligger de redan på 1,6 miljarder. 

I februari anklagade regionen it-företaget bakom systemet, amerikanska Cerner, för avtalsbrott och krävde minst en halv miljard kronor tillbaka. Flera legala brev har skickats och Cerner har svarat att förseningarna berodde på pandemin och på regionen själv.

”VGR söker konflikt istället för lösningar” skrev Cerner.

”Ganska stort belopp”

Nu har parterna gjort upp i en förhandling och reviderat tidplanen för projektet. Cerner ska också kompensera regionen med ”ett ganska stort belopp”. Men exakt hur stort tänker de hemlighålla för skattebetalarna.

– Summan är hemlig för det råder sekretess. Men vi är nöjda med kompensationen, säger Ann-Sofi Lodin.

På Cerner kommenterar man uppgörelsen så här:

– Vi är lättade, det är en bra nyhet för oss och för regionen. Vi har en plan nu om att sätta igång detta 2024. Vi har två lokalkontor i Sverige med 250 anställda och vi känner väl till svensk sjukvård, säger Matthew Pickett, senior director på Cerner.

Tanken är nu att mindre delar av det nya vårdsystemet börjar användas i höst. Med start hösten 2024 kommer sedan hälso- och sjukvården i Västra Götaland införa Millenium och ska vara helt implementerat hösten 2026.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter turerna kring IT-systemet Millenium och varför det har fått kritik. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer