Flera politiker inom S i Borås har lämnat uppdrag i krisen. Foto: SVT

Efter krisen ska S välja ny styrelse i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring Socialdemokraterna i Borås en längre tid. Bland annat avgick ordföranden för Borås arbetarkommun efter att ha skickat en insändare under falskt namn. På måndagskvällen ska en ny styrelse för Socialdemokraterna i Borås utses.

Till ny ordförande för Borås arbetarkommun föreslås Sead Omerović.

– Det har varit en turbulent tid. Samtidigt har jag också sett mycket potential. Det är klart att det är en utmaning, men jag är hoppfull. Det är därför jag har tackat ja till att bli nominerad, säger han till SVT.

Toppstyrning och tystnadskultur

Det har varit många turer kring Socialdemokraterna i Borås det senaste året. Borås tidning publicerade i början av sommaren en serie artiklar om en problematisk partikultur präglad av bland annat toppstyrning, skendemokrati och tystnadskultur. Kritik riktades då mot kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg.

Efter sommaren stormade det kring Socialdemokraternas andra kommunalråd, Malin Carlsson. I en utredning som kommunen gjort anklagades hon för kränkande särbehandling. Efter detta uttalade styrelsen för Borås arbetarekommun att de saknade förtroende för kommunalrådet Malin Carlsson. Fyra månader senare i januari meddelade Malin Carlsson att hon lämnar sin post som kommunalråd.

Avgick efter fejkad insändare

Men det stormade även kring Per Carlsson, ordförande för Borås arbetarkommun. Under falskt namn skickade han en insändare till Borås tidning.

– Jag har gjort det vid ett tillfälle. Jag ångrar det djupt, sa Per Carlsson till Borås Tidning efter det han att konfronterats med uppgiften.

Efter att han avslöjats ligga bakom en av insändarna avgick han som ordföranden för Borås arbetarkommun.

Ny styrelse föreslås

På måndagskvällen ska Borås arbetarkommun välja en ny styrelse, rapporterar Borås Tidning. Efter krisen står alla platser i styrelsen till förfogande. SVT har sökt valberedningens ordförande Rose-Marie Liljenby Andersson. Men hon har inte gått att nå för en intervju under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.