Tobias Norelius, gruppchef i polisregion Väst, säger att män fortsätter att köpa sex i en av fastigheterna – trots att polisen slagit larm. Foto: SVT

Män fortsätter köpa sex i huset – efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

En sexköpare greps var 20:e minut framför rullande kamera när SVT nyligen granskade sexhandeln i Göteborg.

Och trots att polisen slagit larm till fastighetsägaren så fortsätter sexköpen. 

– Det klart att det är problematiskt att samma adress är återkommande, säger Tobias Norelius, gruppchef i polisregion Väst.

I klippet hör du polisen berätta vad som händer på den aktuella adressen.

Polisen Tobias Norelius och hans grupp har sedan i höstas arbetat intensivt med att jaga sexköpare i centrala Göteborg. SVT Nyheter Väst var med polisen på insatser på två adresser. På en av adresserna pågår sexhandeln fortfarande, trots att polisen slagit larm till fastighetsägaren.

– Vi märker att åtgärder vidtas men problemet kvarstår, det kommer nya tjejer och lägenheterna blir återigen aktuella, säger Tobias Norelius.

Under 2020 rapporterades 31 personer för köp av sexuell tjänst i Göteborg city, sex av dem på en av adresserna som SVT bevakade. Under 2021 har polisen hittills rapporterat 37 personer i city. Av dessa är sju rapporterade på den aktuella adressen, enligt polisen.

”Lagstiftningen möjliggör inte för oss att gå in lägenheterna”

Lägenheterna hyrs ut i andra hand, enligt polisen. Henrik Nilsson, vd för fastighetsbolaget Sigillet som äger fastigheten, vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till SVT:

”Vi ser mycket allvarligt på att kriminell/olaglig verksamhet pågår i våra fastigheter. Vi agerar alltid omedelbart, inom ramen för gällande regelverk, så snart vi erhåller information om att olaglig/kriminell verksamhet pågår i någon av våra fastigheter.”

Varför får ni inte stopp på den kriminella verksamheten? 

”Om de företag våra hyresgäster hyr ut till lämnar vilseledande och oriktiga uppgifter om sin verksamhet så kan tyvärr hyresgäster med icke önskvärd verksamhet erhålla hyresavtal på lägenhet i fastigheten. Lagstiftningen möjliggör inte för oss att gå in lägenheterna och undersöka vad som pågår där.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.