Flera ur personalen på Hultagården har agerat kränkande och aggressivt mot autistiske Dick Nord, 36 Foto: SVT/TT

Autistiske Dick hotad och kränkt – skarp IVO-kritik mot gruppboende

Uppdaterad
Publicerad

Autistiske Dick Nord blev hotad och kränkt av personalen. Nu riktar IVO skarp kritik mot ett av Hultagårdens gruppboenden. Bland annat kritiseras boendet för hur man använt sig av en sittsäck som fasthållningsmetod.
– Det är väldigt allvarligt, säger Lena Almvik Gombor, inspektör på IVO och huvudhandläggare i ärendet.

SVT har tidigare berättat om autistiske Dick Nord från Partille som hotades och kränktes på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet.

Dick har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå, och enligt Dicks läkare är trygghet och stabilitet helt avgörande för honom.

Men i en inspelning, som SVT Nyheter Väst kunnat ta del av, hörs hur en personal på boendet skriker mot Dick, sitter eller ligger över honom med en sittsäck och hotar att slå honom.

IVO riktar nu mycket skarp kritik mot boendet, bland annat för att man har haft personal utan relevant kompetens.

– Bristen på kompetens kan ha lett till att man använt sig av otillåtna arbetsmetoder som en yttersta utväg, säger Lena Almvik Gombor, inspektör på IVO och huvudhandläggare i ärendet.

IVO förvånade över kompetensbrist

De tvångsåtgärder som Hultagården kritiseras för är att ha använt en så kallad sittsäck till att lägga ner och hålla fast de boende. Att använda en sittsäck på det sätt som man gör på gruppboendet, är i strid med gällande lagstiftning skriver IVO.

– Det är väldigt allvarligt när man utsätts för frihetsberövande i en helt frivillig insats som en bostad med särskild service enligt LSS är, säger Lena Almvik Gombor.

Lena Almvik Gombor, inspektör på IVO.

Ytterligare en punkt som Hultagården får kritik för är att endast fem personer i personalgruppen på 26 personer har utbildning i Alternativ och Kompletterande Kommunikation, trots att samtliga som bor i boendet har nedsatt kommunikationsförmåga. En brist som IVO skriver är ”förvånande”. Färre än hälften av personalen har någon form av fortbildning i lågaffektivt bemötande.

Myndigheten begär nu att Hultagården ska inkomma med sin inställning till de brister som IVO pekar på samt vilka åtgärder man redan vidtagit eller planerat att vidta.

”Inte acceptabelt”

Martin Linde Rahr är högsta ansvarige Hultagården. Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att beteendet som hörs från personalen i inspelningen är oacceptabel.

– Vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, sa Martin Linde Rahr.

I ett mejlsvar svarar han att man: ”...ser mycket allvarligt på all substantiell kritik och vi kommer naturligtvis att vidta de åtgärder som krävs för att undanröja klagomålen. Hur vi ämnar göra det kommer vi att presentera för IVO.”

Personalen som hörs i klippet har sagt upp sig från sin arbetsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet