Det är inte helt lätt för alla campinggäster att förstå varför de inte får tända grillen. Vakter och campingvärdar pratar med besökarna och ser till att de håller sig till eldningsförbudet.
– Det blir en del debatt. Vissa menar att det är lika farligt att röka, säger Nathalie Svan, receptionschef på campingen.
Fått ta emot några avbokningar
Enligt henne har några personer fått tillsägelser efter att ha brutit mot förbudet. De allra flesta gäster respekterar dock reglerna.
Tidigare under säsongen fick campingen ett par avbokningar från gäster som var bekymrade över eldningsförbudet. Då hörde Lidköping till en av de orter som hade ett lokalt grillningsförbud. Sedan förbudet utvidgats till hela länet har man inte fått några återbud. Några effekter på besökssiffrorna tror inte Nathalie Svan att eldningsförbudet kommer att få.
– Nej, vädret har varit såpass bra, så det är en bra säsong ändå, säger hon.
Instruktioner på tre språk
På Sikhalls camping i Brålanda har man satt upp lappar på svenska, engelska och tyska för att förklara för gästerna vad som gäller. Enligt personalen har det fungerat bra. Även på Örns camping i Kungshamn upplever man att besökare har förståelse för riskerna med öppen eld.
– De inser att om något skulle hända skulle det vara förfärligt, säger Anton Engman på campingen.
Utländska gäster oroliga för bränder
Torbjörn Backlund som driver Ramsviks camping i Hunnebostrand har fått svara på en del oroliga frågor från utländska gäster.
– De har hört talas om skogsbränderna i Sverige och undrar om Bohuslän ligger i riskzonen, säger han.
Trycket på campingens restaurang har ökat under sommaren, men Torbjörn Backlund tror inte att det beror på grillförbudet.
– Nej, det handlar nog om det fina vädret, att man blir på gott humör och vill fira semestern, säger han.