Förlossningsrädda kan få samma barnmorskor hela graviditeten

Uppdaterad
Publicerad

Samma team av barnmorskor ska ta hand om den gravida kvinnan med förlossningsrädsla, genom både graviditet och förlossning. Det är tanken bakom ett politiskt förslag som lanserats av Madeleine Jonsson (MP), ordförande i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det handlar om att öka tryggheten för kvinnor.

Förslaget går ut på en sammanhållen vårdkedja på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det kan handla om att ett team av 4-5 barnmorskor följer den gravida kvinnan, och drar förlossningen ut på tiden så kan andra i teamet ta över. Men detaljerna är inte klara.

Hur förbättrar det arbetsmiljön för barnmorskorna?

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Det är jätteviktigt att barnmorskorna har en bra arbetsmiljö och det är många barnmorskor som har lyft att de skulle vilja arbeta såhär. Att jobba med patienter de känner igen och inte börja sitt pass med speed-dejting med tre nya familjer som de ska hjälpa i förlossningsarbetet, säger Madeleine Jonsson (MP).

Goda forskningsresultat

Forskning av liknande projekt i Sverige och internationellt visar lika bra siffror på de medicinska aspekterna, berättar Christina Nilsson, barnmorska och docent, samt ledamot i styrelsen för Göteborgs barnmorskesällskap. Och när det gäller andra aspekter visar projekten bättre resultat än ”vanlig” förlossningsvård. Vårdformen ska minska risken för för tidig födsel och ger en bättre förlossningsupplevelse.

– Det är viktigt att träffa barnmorskor och läkare som man känner. Det ger trygghet. Det ger också en säkrare vård, det är mindre risk att något faller mellan stolarna.

Två delar i förslaget

Den andra delen av förslaget handlar om en extern utredning som ska undersöka möjliga lösningar för att kunna ha hög kvalitet inom förlossningsvården framöver. Förslaget innebär att sammanlagt 11,5 miljoner kronor avsätts till projektet sammanhållen vårdkedja och den externa utredningen.

I nästa vecka ska politikerna ta ställning till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet