Framgångsrikt introduktionsprogram för barnmorskor på Sahlgrenska lades ned

Uppdaterad
Publicerad

Ett program som fortfarande pågår – på pappret och enligt verksamhetschefen. Samtidigt demonstrerar barnmorskestudenter för att Sahlgrenskas förlossning på Östra sjukhuset ska återinföra programmet som enligt dem inte finns.

Här är historien om projektet ”Trygg start” – en av de satsningar man använde regeringens statsbidrag till.

En barnmorska kan välja flera olika arbetsplatser: Ungdomsmottagning, mödravård eller förlossning. Tidigare var det regel att ta ett varv på förlossningen direkt efter utbildningen, men det har blivit mer ovanligt.

– Det var ett observandum för mig att det inte var naturligt för de studenter som skulle gå ut att börja på förlossningen. Jag ville ändra på det och stötta dem in i yrket, berättar Maria Sahlin, före detta chef på en av Östra sjukhusets förlossningsavdelningar i Göteborg.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Hon arbetade därför fram ett program som testades i liten skala i Stockholm. När hon sedan började som avdelningschef på Östra sjukhuset drog hon igång i större skala.

– Vi körde tre omgångar under den tiden jag arbetade där och det blev lyckat. Vi rekryterade 50 barnmorskor på 18 månader och 87 procent stannade kvar. Under den tiden hade vi inga vakanser.

Projektet lades ned efter att Maria Sahlin bytt jobb 2019. Sedan dess har det blivit allt svårare att rekryterar barnmorskor.

Studenter krävde programmet

I november 2021 startade dåvarande barmorskestudenten Gabrielle Baker ett uppror där studenterna skrev brev till sjukhusledningen i Göteborg. Ett av kraven var att projektet ”Trygg start” skulle tillbaka. 

– Det är jätteviktigt att känna sig trygg i det nya yrket, säger hon.

Enligt ledningen på Östra sjukhuset är ”Trygg start” nedlagt som projekt och ersatt av ett kortare, men mer omfattande introduktonsprogram.

– Det är inte alltid längden på introduktion som avgör om det blir bättre. Nuvarande introduktion är mer välplanerad och inkluderar utbildningar, hospitering på operation med snitt, amning och bb-mottagning, skriver en av cheferna Shabnam Ronaghi i ett mail till SVT.

Enligt verksamhetschefen för kvinnovård, Corinne Pedroletti, kan den som vill fortfarande få tillgång till programmet ”Trygg start” i sin helhet.

– Det erbjuds i samtal mellan medarbetare och chef och det har vi informerat studenterna om.

SVT Nyheter Väst har talat med ett tiotal barnmorskor som jobbar eller har jobbat på förlossningen. Ingen har hört talas om att någon fått ”Trygg start” efter 2019.

I klippet nedan hör du Maria Sahlin berätta om hur ”Trygg start” fungerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet