Ordföranden för Hamnarbetarförbundet Eskil Rönér vill ha en förändring Foto: SVT/Press

Fackligt samarbete mellan hamnarna

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet meddelar på måndagsförmiddagen att man öppnar upp för samarbete mellan hamnarna och diskuterar även möjligheter till avtalssamarbete med LO. Detta skriver de i ett pressmeddelande. 

Konflikterna mellan arbetsgivarna och facken har lett till att arbetsgivaren Svenska hamnar fråntar representanterna bland annat rätten till facklig tid och facklokaler och inte längre kallar Hamnarbetarförbundet till förhandlingar. Detta kommer att ske från och med första april. Förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet kommenterar konflikterna:

– Det beror på en policy som Sveriges hamnar har drivit igenom och tvingar sina medlemsföretag att implementera i hamnarna, säger han.

Vad är det för policy?

– Policyn går ut på att ta bort all samverkan med svenska hamnarbetarförbundet eftersom vi inte haft möjlighet att teckna ett kollektivtavtal, då anser de att vi inte heller får ha rättigheter som hör ihop med kollektivavtalsförhållandet.

Vill ha förändring

På onsdag hålls en presskonferens och målet med konferensen är att nå ut med information för att kunna skapa en förändring. Under vintern har företrädare för Hamnarbetarförbundet och LO träffats vid ett flertal tillfällen för att diskutera möjligheterna till avtalssamarbete i hamnarna.

Vad hoppas ni på att åstadkomma?

– Vi vill nå ut från det läget som vi har hamnat i och kasta ljus på situationen för att åstadkomma någon form av förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet