Familjen Pino flydde kriget i Ukraina – fick bostad och praktik på en timme

Publicerad

Familjen Pino flydde från Ukraina med nästan inget annat än kläderna på kroppen. Men tack vare sociala medier kunde de efter mindre än en timme få både boende och praktik i Vara.

Masha, 4 och Sonja, 7 leker med spel och leksaker som kyrkan har skänkt. På spisen står en stor kastrull med bortj. I skohyllan står flera par skor och regnkläderna hänger på tork på sina krokar.

Allt som finns i den provisoriska lägenheten i en gammal träningslokal i Vara har familjen fått. Och det är tur, för de kom till Sverige för drygt en månad sedan, med i princip tomma händer.

Västsverige och kriget i Ukraina

– Tandborste, tandkräm, pass, det var allt. På tågen räknas dina väskor som någons plats, som någons liv, berättar Alexander Pino.

Praktik som coach

Efter att familjen lagt ut en annons på sociala medier fick de inom en timme svar på var de kunde få både boende, och en praktikplats till pappa Alexander, som är före detta boxare och boxningscoach i Ukraina.

Men samtidigt som Alexander jobbar med att sätta Vara på boxarkartan, pågår fortfarande hårda strider hemma i Ukraina. Män förväntas stanna kvar och slåss, men för Alexander var detta inte ett alternativ. 

– Jag respekterar så klart de där grabbarna som pussade sina barn hejdå, tog ett vapen och gick för att kriga. Men för mig personligen är det otänkbart att gå ut i krig och inte veta vad som händer med min familj, säger han och fortsätter:

– Alla, varenda en, som går ut i krig kommer tillbaka som en annan människa. Din fru får tillbaka en förändrad make, dina barn en förändrad far. Det vill jag inte utsätta dem för.

Alexander, Sonja, Anna och Masha Pino flydde från Ukraina. Nu har de blivit Vara-bor. Foto: Nils Arnell

Stor tacksamhet

Anna Pino berättar att det var efter flera dagar då barnen endast ätit mackor som de sa att de skulle vilja laga bortj, traditionell rysk och ukrainsk rödbetssoppa. Då kom det direkt en person med en stor kastrull.

– Vi har fått riktiga vänner. De kommer hit och äter med oss. Det är väldigt familjärt, berättar Anna.

Både Anna och Alexander säger gång på gång hur tacksamma de är över all hjälp de har fått i Sverige.

Varför tror ni att ni att människor vill hjälpa er?

– Människor här har ett gott hjärta. Tack och lov finns det människor som reagerar på den smärta som hela världen upplever nu, säger Alexander.

Möt familjen Pino och hör om deras resa från Ukraina till Vara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet