Forskare om flyktinghjälp till ukrainare: ”Vi hjälper dem som liknar oss själva mer”

Uppdaterad
Publicerad

Får ukrainare mer hjälp av civilsamhället än andra flyktingar i Sverige? Vi tog hjälp av statsvetare Jacob Sohlberg för att reda ut.

Många i civilsamhället i Sverige sluter nu upp för att hjälpa ukrainare på flykt. Familjen Pino, som numera är Vara-bor och fick hjälp med både bostad och jobb, är bara ett av många exempel.

Jobb och bostad på en timme – hade det varit möjligt för vem som helst, eller tenderar vi i Sverige att hjälpa flyktingar från Ukraina mer än flyktingar från andra länder och världsdelar?

Västsverige och kriget i Ukraina

Upplevd kulturell närhet

Den frågan ställde vi till docent Jacob Sohlberg på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, som har studerat just svenskars inställning till invandring.

– Upplever man en kulturell närhet till flyktingarna så är man mer positiv till flyktingarna. Det kan handla om etnicitet, språk och hudfärg när vi pratar om kultur, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet