Fler än ett fall av sexuella trakasserier utreds på Ifs kontor i Göteborg. Foto: TT

Flera fall av sexuella trakasserier på If i Göteborg

Publicerad

Flera fall av sexuella trakasserier utreds nu på flera av försäkringsbolaget If:s kontor i Sverige. Några av fallen utreds på kontoret i Göteborg. Anders Lindstrand, utredningschef på IF, tror att det kan finnas en tystnadskultur.

Enligt Anders Lindstrand rör det sig om fler än ett fall av sexuella trakasserier som uppdagats i samband med kampanjen #Metoo. Mer än så vill han inte kommentera i nuläget.

– Jag vill stanna där av respekt gentemot de brottsoffer som är inblandade. Det är såklart ett oerhört känsligt läge. Vi har inte hunnit prata med alla som vi måste prata med, säger han.

Kampanjen #MeToo

SVT har tidigare berättat om en chef på If som misstänks ha våldtagit en anställd på en jobbkonferens. Därefter har flera nuvarande och tidigare anställda vittnat om stora problem på bolaget.

Behöver samla mer information

Fler än ett fall av sexuella trakasserier utreds alltså nu på kontoret i Göteborg.

– När vi har samlat på oss information och dessutom pratat med den som är misstänkt förövare har vi ett material som vi kan utgå från när vi ska fatta ett beslut kring vad som ska ske, säger han.

Under de senaste 17 åren har det totalt varit 6-7 fall av trakasserier på bolaget, utöver de som uppdagats nu.

– Allra viktigast för oss är att gå till botten med allt och att så många som möjligt av de som har något att berätta hör av sig till oss. Vi har såklart en nolltolerans mot det här. Vår chans att agera är beroende av att vi får information. Annars kan vi inte göra det, säger Anders Lindstrand.

Tror du att det kan finnas en tystnadskultur på If?

Det är nog vår uppfattning redan nu att det är så. Det är ett stort bekymmer att det inte kommit fram till den enhet som jag ansvarar för.  Det har stannat någonstans på vägen och det är jätteallvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet