Att samla granar och elda dem på påsk är en hundraårig tradition i Öckerö kommun. Men genom åren har det även varit problem med brottslighet i samband med den, enligt polisen. Bland annat rör det sig om bråk, skadegörelse och stöld.
I år tog polisen därför ett nytt grepp för att få bukt med stöket. De gjorde en juridisk utredning som kom fram till att påskfyrarna ska bedömas som offentliga tillställningar. Därför krävs från och med i år tillstånd för att anordna dem.
Flera fyrar utan tillstånd
Det var endast påskfyren på Kalvsund som ansökte om och beviljades tillstånd. Trots det brann ändå flera påskfyrar på kommunens öar under påsken. Exakt hur många är oklart men vanligtvis brukar det finns ett tiotal.
Nu ska polisen undersöka vilka fyrar som anses ha varit offentliga tillställningar. Därefter kommer det upprättas anmälningar på de som saknat tillstånd.
– Straffet för är i regel böter men det finns även fängelse i straffskalan, säger kommunpolis Isak Garpebring.
Hur ska ni arbeta för att fler ska ansöka om tillstånd nästa år?
– Vi kommer fortsätta prata med kommunen och samhället. Är det en trygg tradition vi vill ha så tror jag alla måste hjälpas åt och se till att det blir så.
Inga anmälda våldsbrott
Hur stökigt blev då årets grankrig? Hittills har det kommit in ett 10-tal anmälningar till polisen om olika brott under påsken i kommunen. Innan påsk har polisen tagit emot ett 20-tal.
– Det är ungefär som tidigare år, säger Isak Garpebring.
Det rör sig om bland annat skadegörelse, inbrott och narkotikabrott.
– Vi har tack och lov inte sett några våldsbrott kopplat till påsken i år så det är vi jätteglada för.