Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolis Isak Garpebring berätta om hur polisen ska få ordning på grankriget i Öckerö kommun. Foto: SVT

Polisens nya drag på Öckerö för att stoppa påskstöket kring grankriget

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelse, bråk och inbrott. Nu tar polisen till ett nytt grepp för att få stopp på stöket kring grankriget – den 100-åriga påsktraditionen på skärgårdsöarna i Öckerö kommun. Från och med i år krävs det tillstånd för att kunna anordna påskfyr.

– Det är brottsligheten som är runt traditionen som man vill bli av med, säger kommunpolis Isak Garpebring.

På senaste åren har traditionen med påskeldarna i Göteborgs norra skärgård splittrat öarnas invånarna, vilket SVT berättat om tidigare.

– Det har varit mysigt och jättegött med påskfyr men det har blivit mer trökigt med brottsligheten. Att det snos, görs sönder och förstörs, säger Linda Gustafsson som driver en butik på Hönö i nästan 17 år.

Polisens utredning

Inför årets firande har polisen genomfört en juridisk utredning och kommit fram till att påskfyrarna ska bedömas som offentliga tillställningar. Därför krävs tillstånd för att kunna anordna påskbrasor.

– Det kommer inte innebära att traditionen dör på något sätt, men det måste ske under ordnade former eftersom de ökande brotten runt om det traditionen måste upphöra, säger kommunpolis Isak Garpebring.

På vilket sätt kan det här stoppa stöket?

– Det innebär att polisen kommer att inhämta yttrande från vissa aktörer som kommunen och räddningstjänsten. Då kan vi villkora de här eventen och med hjälp av till exempel ordningsvakter eller andra saker trygga eventet.

Endast en anmälan kommit in

Med bara några dagar kvar till påskafton har endast en ansökan kommit in- Det gäller en fyr på Kalvsund som också beviljats.

– Vi vet att det är många fler som anordnar de här brasorna så vi ser gärna att de också kommer in med sina ansökningar, säger kommunpolis Isak Garpebring.

Hinner de andra få tillstånd om de söker nu?

– De kan bli tajt men vi ser hellre att de söker innan än att de struntar i det.

Finns inget tillstånd vid en fyr är det polisen på plats som bedömer om den behöver stoppas.

Eldningsförbud i kommunen

Kommunen och räddningstjänsten påminner också att man ska ansöka om dispens från eldningsförbud. Det gäller även om man vill tända en liten påskbrasa i sin trädgård med till exempel löv, kvistar och grenar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grankriget i Göteborgskärgård – det här går det ut på. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.