Nystartat boende i Majorna i Göteborg: ”Har tagit emot 100 flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

När göteborgaren Kateryna Blagodyr förstod att kriget i hemlandet Ukraina var ett faktum tog hon saken i egna händer. Hon startade en insamling av förnödenheter. Nu knappt två veckor senare driver hon ett flyktingboende.

– Det är ett sätt att hantera vår egen sorg, säger hon.

Det gamla trähuset i stadsdelen Majorna i Göteborg ägs av Svenska Kyrkan och har stått tomt sedan en längre tid. Helt tomt. Allt från möbler och vitvaror till brandlarm har fått installeras för att nu kunna använda rummen som tillfälligt boende för flyktingar.

– Vi har dragit el för att kunna sätta lampor i rummen, säger Kateryna Blagodyr, grundare av Help Ukraine in Gothenburg.

Västsverige och kriget i Ukraina

Volontärer ställde i ordning huset

Det började som ett privat initiativ, men nu är Help Ukraine in Gothenburg en ideell förening med eget organisationsnummer. Att ställa iordning huset med allt från möbler till mat tog två dagar för femton volontärer. Allt som finns i huset har donerats från privatpersoner och matbutiker i närområdet har skänkt livsmedel.

Sedan man öppnade upp dörrarna till boendet i förra veckan har man hjälpt cirka 100 ukrainska flyktingar med tillfällig sovplats, enligt Kateryna Blagodyr. Just nu bor 19 personer varav nio är barn på flyktingboendet.

Slussas vidare

Från huset går det bussar till Migrationsverket där de boende kan skriva in sig. Där har vissa blivit anvisade plats på ett annat boende av myndigheten, andra har kommit tillbaka till det gula huset i Majorna.

– Vi har haft besök av ukrainska skolan som även har lärt barnen några ord på svenska, säger Kateryna Blagodyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet