För knappt ett år sedan gick polisen ut och krävde att Nordstans öppettider skulle begränsas. Eftersom området blivit samlingsplats för unga som begår brott. Foto: SVT

Fortsatt otryggt i Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

Trots begränsade öppettider och en ökad polisiär närvaro har tryggheten i Nordstan inte förbättrats. Stora ungdomsgäng hänger fortfarande i köpcentret om kvällarna och polisen möter en allt hårdare attityd från de unga.

– Man gör motstånd, man är mer aggressiv, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen i Göteborg.

Vi ger oss ut i Nordstan när de flesta är på väg därifrån. Efter att affärerna stänger byter köpcentret skepnad. Nordstan har kallats för Göteborgs farligaste fritidsgård där grupper av ungdomar drar runt i en tillvaro präglad av våld och droger.

Väntar på besked

I gångtunneln mellan Nordstan och Centralstationen träffar vi en kille som kallar sig Ali. Han är i 20-årsåldern, är prydligt klädd, skägget är välansat och han pratar bra engelska. Men han vet inte var han ska sova i natt.

Gatubarn

– Jag hoppas att någon av mina vänner ska ringa. Jag sover på olika ställen varje natt.

Läs också: Ayoub, 16: ”Jag klarar livet själv”

Ali kommer från Irak och har hamnat i det ingenmansland där många nyanlända befinner sig i väntan på besked från Migrationsverket. Under tiden driver han runt mellan olika svartjobb och tillfälliga sovplatser. En stor del av tiden hänger han i Nordstan.

– Folk ser mig gå omkring här, men de vet inte varför jag hänger här. Men jag har ingenting annat att göra, förklara han.

Jag frågar honom om otryggheten som många upplever i Nordstan. Han nickar instämmande och säger att han kan förstå att folk blir rädda när horder av nyanlända ungdomar drar omkring i köpcentret.

– Jag kan förstå att folk är rädda. Men vi är inte alla tjuvar eller dåliga personer. Jag vill se ut som dig, jag vill ha ett hem, kunna studera och bilda familj. Varför accepterar de inte oss?

Antalet anmälningar har halverats

För knappt ett år sedan gick polisen ut och krävde att Nordstans öppettider skulle begränsas. Samma krav kom även från politiskt håll, eftersom området blivit samlingsplats för unga som begår brott. Särskilt gruppen marockanska gatubarn pekades ut, men enligt fältgruppen city är de inte lika många längre. Polisen får dock fortsatt signaler om att det är otryggt och enligt dem har attityden hårdnat bland de unga killar som hänger i Nordstan om kvällarna.

– Man är mer ifrågasättande, man gör motstånd när vi omhändertar, man är mer aggressiv. Flera av de här ungdomarna är lämnade åt sitt öde, säger Anders Börjesson, chef för citypolisen i Göteborg.

Men det finns ljusglimtar i mörkret. Antalet snatterier i Göteborgs city, som ökat stadigt sedan 2011 för att nå en toppnivå 2015, verkar vara på väg ner; enligt polisens siffror har antalet anmälda snatterier i Nordstan under perioden vecka 47 till vecka 52 nästan halverats i Nordstan jämfört med förra året.

Siffrorna är enligt polisen de lägsta sedan 2012. En förklaring till det kan vara satsningen Trygg i butik, där polisen utbildar butiksanställda i hur butiksstölder kan förebyggas.

– Det är jättekul, det har ju gått väldigt fort, men det är lite för tidigt att tala om ett trendbrott, säger citypolisen Oliver Bruckshaw.

Begränsade öppettider

Ytterligare en åtgärd är de tidigare stängningstiderna. Sedan i somras stänger Nordstan vid midnatt istället för som tidigare klockan två. Men Anders Börjesson hade gärna sett att köpcentret stängde ännu tidigare.

– Jag hade gärna sett att man hade stängt när butikerna stänger. Men jag har all respekt för att Nordstan är en gata och att göteborgarna ska kunna gå där.

Ska folk verkligen behöva känna sig otrygga i Nordstan?

– Den är en svår fråga, men det är klart att under sena kvällar då upplever vi att det är otryggt. Det är de signaler vi får och då vore det fel av mig att säga att det är tryggt, säger Anders Börjesson.

Inne i köpcentret träffar vi Armani, 17 år. Han säger att han hänger i Nordstan då och då för att träffa kompisar och för att röka på. Han håller med om att det kan vara otryggt ibland.

– Det är för mycket bråk och sånt. Det är så i Nordstan. Men om folk känner sig otrygga behöver de ju inte komma hit. Varför ska de komma hit? Affärerna är ju ändå stängda, säger han.

FAKTA: Antal anmälda brott

Snatterier i Göteborgs city

  • 2011: 1 269
  • 2014: 1 769
  • 2015: 2 587

Snatterier i Nordstan – vecka 47 till 52

  • 2015: 180
  • 2016: 97

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarn

Mer i ämnet