Georges video används i hatkampanjen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Barberaren George Touma i Göteborg gjorde en video för att hjälpa en pappa som anser att han fått sina barn felaktigt omhändertagna av socialtjänsten. Videon fick spridning internationellt och gav bränsle åt en hatkampanj mot svenska myndigheter.

Nu vädjar han till folk att sluta använda filmen i hatisk retorik mot Sverige.

– Jag tänkte aldrig att det kunde bli så här, säger George Touma, som dock vill fortsätta att driva pappans ärende.

I klippet berättar George om uppståndelsen kring hans video.

I en video som fått stor spridning står en pappa i snön och skriker efter sina barn utanför ett socialkontor i norra Sverige. Han menar att barnen utan anledning har tagits ifrån honom.

LVU-kampanjen

Det var youtubern och barberaren George Touma som spelade in och publicerade videon i mitten av januari i sina kanaler. Det blev snabbt en del av en kampanj mot svensk socialtjänst som nu sprids internationellt.

Internationellt känd

George Touma i Göteborg har blivit internationellt känd för sina instruktionsfilmer om rakning och klippning, och har över en miljon följare i sociala medier. Han berättar att han ville hjälpa pappan i norra Sverige. I videon hävdar pappan att barnen omhändertagits på felaktiga grunder, men enligt domstolsbeslut som SVT tagit del av har det förekommit våld i hemmet. Föräldrarna ska också ha avböjt frivilliga insatser som de tidigare erbjudits, enligt domen.

George Touma säger att han är kritisk till att videon används i en hatkampanj mot Sverige – men att han fortfarande stöttar pappan och vill fortsätta driva pappans kamp för att träffa barnen.

Är det inte ditt ansvar som influencer att ge hela bilden och inte bara pappans historia?

– Jag har gjort något som mina känslor sa till mig att göra. Jag har inte tid att läsa vad som händer, säger han.

Kidnappar muslimska barn

En bild som sprids är att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn för att sekularisera dem. Stiftelsen Doku har rapporterat om hur frågan drivs av personer som pekats ut som kända islamister.

Det finns också personer från kända kriminella nätverk i Sverige som engagerat sig. Hatet mot Sverige är dock inget George Touma vill kännas vid.

– Jag har gjort något bra för en person. Men samtidigt, alla de som säger att de hatar Sverige, nej. Det är vårt land, säger George Touma.

Rädd för att skaffa barn

Han berättar att han tycker att barn omhändertas för ofta, och att han vill väcka debatt om socialtjänsten.

Samtidigt som han menar att videons syfte har förvanskats är han kritisk till hur mycket makt myndigheterna har.

– Jag är rädd för att skaffa barn. Om ett barn säger i skolan att hans pappa slår honom så tar de honom. Det gör mig galen, säger han till SVT.

Texten uppdaterades 10/2 kl 10:19

Read the full article in english here.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet