Magnus Ranstorp om hotkampanjen: ”Det har bubblat länge”

Uppdaterad
Publicerad

Rykten och falska uppgifter om socialtjänsten i Sverige fortsätter att spridas snabbt i sociala medier. Desinformationskampanjen är välorganiserad, konstaterar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Många med miljontals följare eldar på, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Sedan december har det pågått en desinformationskampanj om att svenska myndigheter bland annat kidnappar barn. Falsk information har spridits snabbt på arabisktalade konton i sociala medier. Det cirkulerar bland annat rykten om att socialtjänsten begår övergrepp och kidnappar barn till muslimska föräldrar. I kommentarsfälten finns hot om våld och terrordåd.

– Budskapen handlar om att myndigheter försöker tvångssekularisera personer och det sprids väldigt grova anklagelser, till exempel att barn som omhändertas hamnar hos pedofiler, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, i Morgonstudion.

LVU-kampanjen

– Det har bubblat under flera år och förekommit ryktesspridning. Det här är en brännhet fråga för nyanlända personer och det finns politiska aktörer som vill gagnas av detta. Det här skapar polarisering och det måste myndigheter och politiska partier förhålla sig till, säger han.

”Muslimska brödraskapet involverat”

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar är det aktörer med koppling till våldsbejakande extremism som ligger bakom kampanjen, och uppgifterna har plockats upp av bland annat Al-Jazeera. 

– Det här är en väldigt stor kampanj. Det involverar religiösa auktoriteter, och både al-Qaida-affilierade individer och det Muslimska brödraskapet är involverat. Många med miljontals följare eldar på, säger Magnus Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet