Inge Löfgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil, var glad och lättad när beskedet om att Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Foto: SVT

Glädjejubel hos Naturskyddsföreningen: ”En gåva till svenska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Det var glädjejubel hos Naturskyddsföreningen i Lysekil när de fick beskedet om att Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff. Föreningens ordförande, Inge Löfgren, ser det som ett historiskt ögonblick för Sveriges klimatarbete.

– Vi ser det som en stor seger, säger han.

Under måndagen kom beskedet att Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. När SVT Nyheter Väst når Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil, har han precis fått reda på beskedet.

– Det är helt fantastiskt, otroligt, en riktig gåva till svenska folket! Det här innebär att Sverige är på banan med klimatarbetet igen, säger han.

Han tror att beslutet handlar om att Preem haft svårigheter att få ihop det ekonomiskt, inte minst till följd av coronaviruset.

– Människor åker mindre bil och flyget har i princip raderats ut. Jag skulle tro att Preem drabbats hårt av det, säger Inge Löfgren.

”Hade mina aningar”

Han bor själv i Lysekil och har från nära håll sett raffinaderiet.

– Jag vågade inte hoppas, men hade mina aningar om att det här skulle hända. Jag har sett att det knappt kommit någon rök ur deras skorstenar. Det här visar att även stora bolag som Preem har betydande svårigheter att få ihop det ekonomiskt, säger han.

”Oljeepoken är över”

Inge Löfgren ser på beskedet som ett historiskt ögonblick för Sveriges klimatarbete.

– Oljeepoken är över! Jag har kämpat hårt med det här de senaste 20-25 åren och det här känns som en stor seger. Nu kan Sverige äntligen ställa om och satsa mer på miljövänliga alternativ, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.