Tysklands förbundskansler Angela Merkel och de andra 27 stats- och regeringscheferna borde enligt flera göteborgare hålla EU-toppmötet någon annanstans än i centrala staden. Foto: Skärmdump / TT

Göteborgarnas ilska mot EU-toppmötet

Publicerad

Reaktionerna från göteborgare har inte låtit vänta på sig efter uppgifterna om att polisen kommer stänga av trafik runt hela staden i samband med EU-toppmötet i mitten av november. Regeringskansliet ger dock inget svar på frågan om varför mötet ska hållas centralt i en storstad.

På sociala medier, i samband med att artikeln om det trafikkaos som väntar i Göteborg den 16 och 17 november publicerades på torsdagsmorgonen, är flera personer upprörda.

LÄS MER: Trafikkaos väntar under EU-toppmötet i Göteborg

”Varför ska det envisas att hålla högrisk-möten centralt?”, ”låt dem ha sitt möte i någon hangar på Landvetter och kör dit husvagnar och mat” och ”lärdomen från 2001 är väl att en färja till havs hade varit bra och lättbevakat” är bara några av reaktionerna från SVT Nyheter Västs tittare och läsare.

”Skandal”

Dessutom reagerar flera på att polisens kommenderingschef Erik Nord råder personer som jobbar i Göteborg att ta ledigt från jobbet de aktuella dagarna.

”Om alla som jobbar i Göteborg måste ta ledigt för att de inte kan ta sig till jobbet på grund av denna cirkus får det mig att undra vem som betalar för detta?”, skriver en kvinna och får medhåll av en annan: ”Skandal då vi vanliga arbetare inte ska kunna ta sig till sina jobb för att kunna få sin lön”.

Regeringen kommenterar

SVT Nyheter Väst har kontaktat regeringskansliet för att få svar på frågan om varför ett möte av denna dignitet hålls centralt i en storstad, när säkerhetspådraget innebär att allmänheten får svårt att ta sig till jobb och skolor.

I en skriftlig kommentar låter de hälsa att regeringen anser att det är viktigt att EU-frågor diskuteras i hela landet och inte begränsas till Stockholm. Och att det inför toppmöten alltid görs många olika överväganden inför val av plats för mötet, bland annat utifrån aspekter som tillgänglighet och säkerhet. Men frågan om varför mötet hålls i centrala Göteborg får vi inget svar på i dagsläget.

”Fantastisk möjlighet för staden”

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), sa för några dagar sedan till SVT att EU-toppmötet är en fantastisk möjlighet för staden.

– Det är en ära att ta ansvaret. Jag vill att Göteborg ska vara en stad som betyder något och som inte tvekar på att ta en aktiv roll i den europeiska utvecklingen, förklarade hon samtidigt som hon medgav att mötet kan innebära problem.

– Det är klart att det kommer skapa störningar, så det finns en minussida. Men med lite planering så kommer det här vara lätt för göteborgarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-toppmötet

Mer i ämnet