Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, vid Göteborgs kex fabrik i Kungälv. Foto: SVT

Göteborgs kex utreder flytt till Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Anrika Göteborgs kex i Kungälv kan komma att stänga och flytta till Riga. Personalen ska ha informerats under torsdagseftermiddagen.

Det är fabrikens ägare Orkla confectionary & snacks som nu utreder möjligheten att på sikt flytta fabriken från sin plats vid Nordre Älv i Kungälv, där den legat sedan 1888.

– Verksamheten i Kungälv är förenad med stora utmaningar där vi har ett begränsat geografiskt område med ett allt mer stadsnära läge. Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt för oss att fortsätta utveckla vår verksamhet, och utan att verksamheten blir en belastning för den omgivande stadsmiljön, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, i ett pressmeddelande och fortsätter:

Göteborgs kex

– I vår förstudie har vi tittat på flera olika alternativ, och så vitt analysen visar, är det bästa alternativet att flytta produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga.

”Inte ett slutgiltigt beslut”

Redan i dag har Orkla kexproduktion i Lettlands huvudstad. Men även om produktionen i Kungälv flyttar över Östersjön så är tanken att produktutvecklingen kommer finnas kvar i Sverige.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta är en intention och inte ett slutgiltigt beslut. Fackliga förhandlingar inleds nu i vilka analysen kommer att beskrivas. Ett eventuellt beslut fattas när förhandlingarna är avslutade, säger Malin Jennerholm.

I pressmeddelandet förtydligar Orkla att deras ambition är att ingen ska stå utan jobb om produktionen flyttar från Kungälv i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet