Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet att skicka en buss till Polen för att hjälpa ukrainska flyktingar kom hastigt, förklarar Maria Toll (C) som är kommunalråd i Grästorp. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Blixtbeslutet i Grästorp – kommunen hämtade sjuttiotal ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Grästorps kommun tog ett snabbt beslut och skickade nyligen två bussar till Polen. Bussarna återvände till kommunen med ett sjuttiotal flyktingar från Ukraina, av dessa närmare 30 barn i grundskoleåldern.

 – Vi ville inte sitta och vänta, människor lider i flyktingläger, säger Maria Toll (C), kommunalråd.

Ett välorganiserat kaos” – starta klippet för att höra familjebehandlaren Per Lundh, en av dem som följde med bussen från Grästorp till Polen.

För två veckor sedan kom kommunalrådet Kent Larsson (M) med förslaget om att skicka två bussar till ukrainska gränsen för att hämta hem flyktingar. Sedan gick det fort. 

Redan dagen efter, efter ett extrainkallat kommunfullmäktige i Grästorp, bildades den ideella föreningen ”Grästorp för Ukraina. Två dagar senare åkte bussarna iväg.

– Ja, det gick väldigt snabbt. Vi behövde hjälpa till och vi behövde göra det nu. För att kunna göra skillnad på riktigt och kunna göra skillnad direkt, säger Maria Toll (C), kommunalråd.

Kommunen tog kontakt med Migrationsverket och när bussarna kom till Göteborg, blev passagerarna registrerade, innan man åkte vidare till Grästorp.

”Vill du åka till Sverige?”

På vägen tillbaka försökte Per Lundh tillsammans med andra ta reda på vilka av individerna som tillhörde samma familj, för att matcha mot värdfamiljer som hade öppnat sina hem för ukrainska flyktingar.

– Barnen reste ju med vuxna, så vi tänkte inte på att det kunde finnas ensamkommande. Men sedan visade det sig att det här är ju mostern till det här barnet och då kickar ju socialtjänstlagen in, så det blev lite mer att rodda med som vi inte hade tänkt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet