Skolinspektionen konstaterar att det finns brister på Futuras gymnasium i Tanum. Foto: TT

Gymnasium i Tanum kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Futura gymnasium och vuxenutbildning i Tanum hotas att läggas ner. Det beror på att kommunens gymnasieelever ofta söker utbildning i andra kommuner och att det finns brister i gymnasiets undervisning vilket Skolinspektionen påpekat.

Tanums kommun har beställt en utredning över vilka konsekvenser det kan få att stänga Futura gymnasieskola och vuxenutbildning vilket P4 Väst berättade först.

Enligt utredningens analys framgår att det varken gynnar eleverna eller den kommunala ekonomin att fortsätta driva skolan i egen regi. En av anledningarna är att antalet invånare i gymnasieålder i kommunen har minskat kraftigt de senaste tio åren.

Tanum

Dessutom är det få som söker in till gymnasiet i Tanum. Bland de elever som söker eller studerar på skolan är dessutom de flesta obehöriga enligt rapporten. Skolan har också problem med att rekrytera behöriga lärare.

Riskerar vite på en halv miljon

Skolinspektionen har  konstaterat att det finns brister i skolans undervisning och om dessa inte åtgärdas så riskerar skolan ett vite på en halv miljon kronor.

– Rapporten ska redovisas för kommunstyrelsen i eftermiddag. Det kommer bli en politisk diskussion kring detta som säkert blir ganska omfattande. Det är för tidigt att uttala sig ytterligare i nuläget, säger Lennart Christensson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Tanums kommun.

Enligt rapporten rekommenderas kommunen att fortsätta bedriva Futuras SFI-undervisning i egen regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tanum

Mer i ämnet