Medium- och rare-hamburgare kan vara en hälsofara. Foto: TT

Hamburgerrestaurang hälsofara – efter tillagningstrend

Uppdaterad
Publicerad
Att beställa en hamburgare som ”medium-rare” eller ”medium” är inte alltid riskfritt. Det kan till och med göra dig svårt sjuk. En hamburgerrestaurang i Göteborg hotas med vite på 40.000 kronor efter att miljöförvaltningen upptäckt allvarliga brister i kötthanteringen.

Det är inte ovanligt, utan faktiskt en trend sedan några år tillbaka att tillaga hamburgare på restaurang och i hemmet som ”medium” eller ”medium-rare”, något SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

– Då är det viktigt att färsen man gör köttet av hanteras på rätt sätt, säger Pia Gustafsson som är chef på avdelningen för livsmedelskontroll i Göteborgs kommun.

Läs också: Restaurangen serverar bara helstekta burgare tillsvidare

”Blodig diarré”

En hamburgerrestaurang i Göteborg får kritik av Miljöförvaltningen efter ett kontrollbesök i december. Hamburgarna, gjorda på egenmald färs, förvarades i långa perioder i för hög värme vilket ökar risken för bakterier. Att restaurangen då också serverar hamburgare tillagade i lägre temperaturer, ”medium”, gör att eventuella bakterier inte försvinner.

En av de bakterierna är Ehec-bakterier. En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor, och som enligt Folkhälsomyndigheten är en vanlig orsak till ”blodig diarré”.

– Man kan bli riktigt dålig. Är man känslig i mage och tarm, eller om man är barn så kan det krävas sjukhusvård, säger Pia Gustafsson.

Flera riskställen – bara i Göteborg

Miljöförvaltningen ser allvarligt på bristerna eftersom konsumenternas säkerhet och hälsa hotas. Det var inte första gången restaurangen i fråga fick krav från kommunen att fixa problemen – så nu får restaurangen hot om vite på 40.000 kronor.

–Det är en handfull hamburgerrestauranger i Göteborg som vi tagit beslut kring risker med maten det senaste året, säger Pia Gustafsson.

Vad ska man tänka på då?

– När du är ute och äter så är grundregeln att du ska kunna lita på att verksamheten tillagar maten på ett bra sätt.  

– Är du osäker så ska du se till att få ditt kött genomstekt, beställ ”well done”, säger Pia Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamburgare

Mer i ämnet