Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärare begick sexbrott mot elever – nu riktas hård kritik mot skolan Foto: SVT

Hård kritik efter att lärare utsatt elever för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En Boråslärare kunde förgripa sig på på elever under flera år. Nu kritiseras skolan och förvaltningen i en extern granskningsrapport.

– Vi ser väldigt, väldigt allvarligt på vad som skrivs i den här rapporten, säger Per Carlsson (S), ordförande för grundskolenämnden. 

I höstas dömdes en tidigare lärare på en låg- och mellanstadieskola i Borås till fängelse för en rad sexbrott mot ett flertal elever. Flera av brotten skedde i skolans lokaler.

Nu har skolan och förvaltningen granskats. Syftet med utredningen var att få klarhet var det brustit, samt att föreslå åtgärder för att minimera riskerna att det sker övergrepp i skolor.

Kritiserar på flera punkter

Utredningen från EY riktar kritik på flera punkter. Det handlar om brister kring ledarskap, avsaknad av ordnat system för personalärenden, brister i hantering av den arbetsrättsliga processen, otydlighet bland personal kring vad som omfattar olämpligt beteende samt oklart vilken kunskap elever haft kring vad som omfattar olämpligt beteende.

– Vi är angelägna om att vidta de åtgärder som rekommenderas i rapportern, säger Per Carlsson (S), ordförande för grundskolenämnden.

Den tidigare läraren dömdes i november för bland annat 21 fall av sexuellt ofredande, två fall av grovt och ett fall av våldtäkt mot barn. Straffet blev fyra och ett halvt års fängelse.

Hör ansvarig politiker och grundskolechefen om kritiken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.