Göteborgs stad håller inte med skyddsombuden att ingenting har hänt. Annelie Snis, sektorschef äldreomsorgen anser att flera saker har blivit bättre. Foto: SVT

Hemtjänstpersonalen inte nöjda med åtgärder – Göteborgs stad riskerar miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Nu går tiden ut för Göteborgs stad att se till att hemtjänstpersonalen kan utföra sitt arbete på ett rimligt sätt – annars väntar en miljon kronor i vite. Majoriteten av skyddsombuden är kritiska till de svar som staden nu lämnar till Arbetsmiljöverket.

– Rena lögner, säger Silvana Vretoska, undersköterska och skyddsombud i Kommunal. 

En miljon kronor. Det anser arbetsmiljöverket att Göteborgs stad skall betala om de inte före 1 maj har sett till att restiderna för hemtjänstpersonalen mellan vårdtagarna ska stämma överens med verkligheten.

För att slippa vite ska det finnas avsatt tid i schemat innan, mellan och efter besöken för att hantera löpande kringuppgifter och viktig dokumentation.

– Jag blev väldigt besviken över svaret. Det känns inte som att de har lyssnat på kritiken, säger Anna-Karin Grönlund, undersköterska och skyddsombud på Norra Hisingen.

40-tal anmälningar

För ett och ett halvt år sedan lämnade skyddsombud in ett 40-tal anmälningar om brister inom hemtjänsten i Göteborg. Arbetsmiljöverket höll med skyddsombuden om flera brister i arbetsmiljön och lade ett vite på Göteborgs stad i december förra året. Kravet var att åtgärda brister i kringtid, arbetsutrustning och restider.

Stadsdelarna fick svara

Stadsledningskontoret krävde i sin tur, mot Arbetsmiljöverkets önskan, att åtgärderna skulle komma från stadsdelarna. Det är de svaren och handlingsplanerna som Göteborgs stad nu sammanställt, men som majoriteten av hemtjänsten skyddsombud inte accepterar.

– Svaret till Arbetsmiljöverket är ett skämt och rena lögner för det har inte blivit någon skillnad. Jag tycker det är tråkigt att arbetsgivaren inte tycker att vår arbetsmiljö är viktig, säger skyddsombudet Silvana Vretoska.

Svaret: Staden uppfyller kraven

När stadsledningskontoret summerat svaren från stadsdelarna står det, bland annat, att staden uppfyller kraven på kringtider och arbetsutrustning. När det kommer till restider mellan vårdtagarna så skriver de att det är ett pågående arbete där varje enhet får göra ändringar löpande

– Jag ser ju att det har hänt en en hel del saker under den här tiden som har varit. Vi har blivit mycket bättre på att lägga in både kringtid och observera restid och förändra när det inte stämmer, säger Annelie Snis, sektorschef äldreomsorg samt hälso- och sjukvård.

Nu blir det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra om Göteborgs stads åtgärder är tillräckliga. Svar väntas inom några veckor.

Hör sektorschef Annelie Snis bemöta mer av kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.