Bild tagen av en 16-årige pojke från Göteborg, när han var på scoutlägret i Japan. Foto: Privat

Hjärnhinneinflammation på internationellt scoutläger

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska ungdomar har bekräftats vara drabbade av hjärnhinneinflammation efter att ha besökt ett gigantiskt internationellt scoutläger i Japan under sommmaren. Enligt smittskyddsläkare i Stockholm är läget allvarligt. I Halland får nu en febersjuk flicka som var med på lägret medicin i förebyggande syfte.

Svenska scouterna uppger att två konstaterade fall av hjärnhinneinflammation drabbat lägerdeltagare från Sverige. Ytterligare ett flertal svenska ungdomar kan ha drabbats av den smittsamma sorten av hjärnhinneinflammation och utredningar pågår.

Två av fallen kommer från Stockholm. Dessutom kommer nu uppgifter till SVT Nyheter Halland att en flicka som var med på lägret har insjuknat med feber. Flickan får medicin i förebyggande syfte.

Smitta på scoutläger

– Jag kan inte kommentera de enskilda fallen mer än att de vårdas på sjukhus och i och med det så är läget allvarligt. Den här sjukdomen leder ofta till att man blir väldigt svårt sjuk, säger Micael Widerström, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm till TT.

Scoutmötet i Japan samlade totalt 30 000 deltagare från hela världen, varav cirka 1 900 kom från Sverige. Många från Västsverige. En av dom, en pojke på 16 år från Göteborg. Hans pappa säger till SVT Nyheter Väst att de i nuläget inte är oroliga.

-Vi får se vad som händer, men just nu håller vi bara koll om han skulle bli sjuk och få feber.  Själv är han inte orolig, säger pappan som SVT Väst pratat med.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten alla de svenska barnen att snarast uppsöka sjukvård för förebyggande behandling. Meningokockmeningit är en ovanlig men mycket allvarlig sjukdom. Den som smittats insjuknar snabbt med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet samt ytliga hudblödningar, så kallade peteckier.

– Jag bedömer risken för fler fall som liten. Risken är som störst de första dagarna efter smittotillfället, men det kan inte uteslutas och eftersom vi inte vet vem som varit i kontakt med vem bör de uppsöka sjukvård, säger Micael Widerström.

Smittsam hjärnhinneinflammation

Epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakas av meningokockbakterier. De överförs genom nära kontakt, exempelvis i en familj. Små barn och tonåringar har större risk att smittas. Den smittade blir ofta snabbt svårt sjuk. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet