Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I drygt en månad har Högskolan Väst bedrivit en kaminverkstad. I klippet berättar initiativtagaren Björn Särnerblom om varför de valt att tillverka kaminer. Bilden till vänster är skickad från privatpersoner i ukrainska Cherson där en av kaminerna används. Foto: Privat/SVT

Här tillverkar högskolan kaminer till krigets Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I drygt en månad har det pågått en projekt där det har svetsats kaminer i lokalerna på Högskolan Väst. Kaminerna fylls med mat, godis och mediciner innan de skickas till Lviv i Ukraina.

För en månad sedan när Björn Särnerblom, forskningsingenjör på Högskolan Väst, lyssnade på ett inslag om kriget i Ukraina på radion, kände han att han måste hjälpa till. Genom ett facebookinlägg fick han se att ett lokalt företag börjat tillverka och skicka kaminer till Ukraina.

– Vi har ju tillgång till rätt utrustning här, så då drog jag igång samma projekt här på Högskolan Väst, säger han.

Företag och privatpersoner bidrar

I projektet är flera industriföretag med och bidrar med pengar och material. Björn Särnerblom berättar också att det är flera privatpersoner som har skänkt saker till förmån för ukrainarna.

– Det har rullat på som bara den, kan man säga, säger han.

Hur kom du på att ni skulle göra kaminer?

– De kan användas till mycket. Till att laga mat och för att värma sig till exempel, säger han.

Kaminerna fylls med godis

Att tillverka en kamin från början till slut tar ungefär en halvtimme och än så länge har de tillverkat ungefär 60 stycken. Planen är att skicka 100 kaminer. Och innan kaminerna skickas iväg fylls de med godis, mat, första förband och andra saker som kan tänkas behövas.

Björn Särnerblom berättar att projektet har tagits emot positivt av allmänheten och att allt har gått mycket smidigare än vad han tänkte sig.

– Oavsett vad tänkte jag få iväg kaminerna. Sen har det ju varit fantastiskt att jag gensvaret från mina kollegor har varit så positivt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.