Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här spelar 9-årig Mikola piano och dragspel i butiken Foto: SVT

9-åriga Mikola från Ukraina spelar musik i second-hand butik

Uppdaterad
Publicerad

Mikola Mykytiuks musikstudier avbröts abrupt av kriget. Men nu har 9-åringen fått en ny scen – i en second-handbutik i Göteborg.

Hör Mikola spela i butiken i klippet.

Det är lördag och caféet är fullsatt. Mikola har aldrig spelat inför publiken hemma i Ukraina men så fort han sätter sig vid pianot försvinner blygheten.  

Västsverige och kriget i Ukraina

– Jag kom hit och fick se instrumentet och sedan provade jag att spela. Jag spelade och många gillade det. Det var lite läskigt i början, berättar Mikola Mykytiuk. 

Fick lämna hembyn

Hemma i Ukraina började Mikola i en musikskola. Studierna avbröts när kriget kom och fembarnsfamiljen fick lämna hembyn.  

– Folk tycker att han är helt fantastiskt. Han är ju så pass ung och har inte spelat speciellt länge heller. Så han är något av underbarn, säger Klara Rundblom som arbetar i butiken.  

Hittat en pianolärare

Pappa Ivan är bara på besök. Han är präst och ska resa tillbaka till Ukraina. Enligt honom kan sonen tack vore musiken hantera sin hemlängtan.

– Han kan inte språket än så länge och musik är ett internationellt språk där han förstår mycket och det är hans sätt att uttrycka sig, säger Ivan Mykytiuk och förklarar att familjen hittat en pianolärare och att Mikolas morfar jobbar på en byggarbetsplats i Göteborg för att kunna finansiera barnbarnets musikstudier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet