Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sju månader har Tetiana Ivanova från Dnipro och Asiiat Dorokova från Kharkiv varit i Sverige och Borås. Hör mer om deras svenskundervisning i Borås i klippet. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Här lär sig blivande läkaren Tetiana från Ukraina svenska

Uppdaterad
Publicerad

Tetiana Ivanova från Dnipro i Ukraina har varit i Sverige i sju månader. Hon har egentligen inte rätt till svenskundervisning, men i Borås tänker man annorlunda. Där erbjuds alla kommunens ukrainska flyktingar undervisning i svenska.

– Det betyder mycket och jag hoppas kunna slutföra min läkarutbildning här, säger hon.

Vuxna som flytt hit från Ukraina för tillfälligt skydd, får arbeta och har rätt till sjukvård. Men de har ingen laglig rätt till utbildning, enligt EU:s massflyktsdirektiv.

De styrande i Borås har tänk ett varv till.

Västsverige och kriget i Ukraina

– Det är våra politiker som ser att språket är nyckel och man vill hjälpa människor att komma ut i arbete, säger Åsa Netterlund, vuxenutbildningschef i Borås.

”Viktigt för att kunna få jobb”

– Det är jätteviktigt, jätteviktigt för att jobba, för att fortsätta plugga, lättare att adaptera och att träffa nya människor, säger Tetiana Ivanova och Asiiat Dorokova med en mun.

I sju månader har Tetiana från Dnipro och Asiiat från Kharkiv varit i Sverige och Borås. De pluggar svenska deltid på Folkuniversitetet, Assiat jobbar på sjukhuset och dottern går i skola.

– Nu kan jag prata med lärarna och det är mycket bra.

Tetania vill få ytterligare svenskakunskaper, så hon kan fortsätta med sin utbildning.

– Jag har läst två år till läkare och är inte klar och hoppas få utbildning här i Sverige, säger Tetania Ivanova som kommer från Dnipro i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet