Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pappa, jag är i stadshuset!” Starta klippet för att se det känslosamma besöket när Daria visar sin pappa i Ukraina var hon ska sitta i Göteborgs ungdomsfullmäktige Foto: SVT

Daria, 17, flydde krigets Ukraina – valdes in i ungdomsfullmäktige Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttonåriga Daria Volovyk har bara varit nio månader i Sverige, men pratar redan svenska och har valts in i ungdomsfullmäktige i Göteborg. Hennes pappa är kvar i krigets Ukraina men var med på videosamtal när Daria besökte fullmäktigesalen i börshuset.

Starta klippet för att se det känslofyllda besöket när Daria visar sin pappa i Ukraina var hon ska sitta i ungdomsfullmäktige

Daria Volovyk går på Angeredsgymnasiet och är från och med årsskiftet en av ledamöterna i Göteborgs ungdomsfullmäktige.

Västsverige och kriget i Ukraina

– För ett år sen trodde jag att jag kommer att flytta till något annat ställe i Ukraina och utbilda mig på universitet. Nu sitter jag här och försöker ta alla möjligheter som jag får, säger Daria.

Hoppas kunna hjälpa att bygga upp Ukraina

SVT Nyheter Väst följde med Daria för att titta på det anrika börshuset där hon ska delta i sammankomsterna med ungdomsfullmäktige – i kommunfullmäktiges lokaler.

Hennes pappa är kvar i Ukraina och arbetar på en industri, men följde med på besöket via videosamtal.

– Han sade ”Du är stark, du kommer att lösa detta”. Jag sade att jag älskar honom, och han sade att han älskar mig, säger Daria efter det känslosamma samtalet.

– Jag saknar verkligen honom och jag hoppas att kriget kommer ta slut snart. Sedan, med erfarenhet från ungdomsfullmäktige och det demokratiska systemet, kan jag hjälpa till och bygga upp Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet