Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael ochHelena Broshko tillsammans med några av de många ukrainare som regelbundet besöker Skara domkyrka. Hör hur det låter i domkyrkan när evangeliet läses på ukrainska. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Ukrainare hör egna språket varje söndag i Skara domkyrka

Publicerad

Ukrainare fyller flera bänkrader i Skara domkyrka varje söndag. Deras närvaro har gjort att kyrkan börjat med något helt nytt – man läser evangeliet på ukrainska.

Hör i videon hur det låter i domkyrkan när evangeliet läses på ukrainska.

Evangelieläsningen började när de ukrainska flyktingarna kom till kommunen och har påverkat även de svenska kyrkobesökarna.

– Svenskar kommer till mig och säger att det blir en viktig påminnelse om det svåra läget i Ukraina och dessutom tycker de att vårt språk låter fint, säger Helena Broshko.

500 flyktingar

Hon och hennes man Michael kom till Sverige med sina två barn 2002. Fyra år senare flyttade de till Skara där Helena nu arbetar som församlingshemsvärd.

Våren 2022 kom det omkring 500 flyktingar från Ukraina till flyktingförläggningen Stora Ekeberg utanför Skara och då inrättades en kyrkolokal där.

Vill vara välkomnande

Med tiden flyttade flyktingarna ut från Stora Ekeberg och då blev det istället en tradition att en del av söndagens högmässa i domkyrkan hålls på ukrainska för de som är kvar i Skara. Det är evangelieläsningen som sker både på svenska och ukrainska, alltså den del där man läser citat ur Nya Testamentets evangelier.

– Vi vill att de ska känna sig välkomna genom att få höra evangeliet på sitt eget språk, säger Britt-Marie Hjertén som är komminister i Skara domkyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet