Den nya budgeten i Västra Götalandsregionen innebär bland annat att man jobbar mot målet en barnmorska per födande. Foto: VGR

Höjda patientavgifter och mer pengar till förlossningen – ny budget klar

Publicerad

På tisdagen fastställde regionfullmäktige budgeten för 2024. Som väntat segrade det rödgröna styrets budgetförslag vilket bland annat innebär dyrare bussbiljetter men mer pengar till förlossningen.

Skattesatsen i regionen blir densamma som tidigare: 11,48 öre per krona. Detta ska gå till sjukvård, kollektivtrafik och regionutveckling. Efter tisdagens möte står det klart att patientavgifterna höjs, hur mycket är ännu oklart. Även priserna i kollektivtrafiken höjs med i snitt 2,6 procent under nästa år. Samtidigt görs satsningar på löner och förlossningsvården.

Det rödgröna styret har tidigare fått kritik för att lägga en budget som går med underskott men motiverat det med allt hårdare tider. Beslutet avgjordes genom votering. C, KD, L, M och SD reserverade sig mot beslutet och röstade på sina egna förslag.

Här kan du ta del av debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.