Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Basharo, Emirley och Jesus (mitten) samt Mohammed – starta klippet för att se reaktionerna Biskopsgården och hör vad de tänker om Anders Ygemans (S) utspel. Foto: SVT

Hör röster från Biskopsgården om Ygemans utspel om utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Öka andelen som är födda i Norden i särskilt utsatta områden – det låter som en bra idé. Detta tycker bland annat Issam Alsafadi i Biskopsgården – ett av de områden som berörs av utspelet som integrationsminister Anders Ygeman (S) nyligen kom med. SVT Nyheter har besökt stadsdelen på Hisingen för att höra vad folk tänker.

– Det är ett jättebra förslag, alla kommer prata jättebra svenska, säger Issam Alsafadi.

Socialdemokraterna i Göteborg vill nu ha som mål att minst varannan boende i särskilt utsatta områden har svenska som modersmål. Det kommer som en reaktion på Anders Ygemans uttalande i Dagens Nyheter i slutet av juli.

Val 2022

Integrationsministern sade där att han ”tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung”, och öppnade för att införa ett kriterium om hur stor andel som har utländsk bakgrund i klassningen av utsatta områden.

Nio av tio har utländsk bakgrund

SVT Nyheter frågade boende och andra besökare på Friskväderstorget i Biskopsgården om hur man ser på idén. I området har nu nära nio av tio invånare utländsk bakgrund, det vill säga är utrikes födda eller med två utrikes födda föräldrar.

Bland dem som svarade sa en del att det känns utpekande att fokusera på vilken bakgrund man har, medan andra välkomnar idén. 

Hör röster från Friskväderstorget i Göteborg om förslaget, i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet