Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Hultagården anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om missförhållanden på ett av Hultagårdens gruppboenden så anmäler man nu sig själva till IVO. Enligt lex Sarah-anmälan har den personal som hörs hota och kränka Dick i en inspelning kritiserats flera gånger för sitt språkbruk.

På tisdagen kunde SVT Nyheter Väst avslöja hur personal på ett av Hultagårdens gruppboenden hotade och kränkte autistiske Dick Nord. I en hemlig inspelning framgick hur personalen flera gånger hotade Dick med våld, och hur samma personal också härmade Dicks läte på ett hånfullt sätt.

Nu anmäler Hultagården händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kränkningar och hot på gruppboende

Kritik har framförts

I lex Sarah-anmälan står bland annat att Hultagården intervjuat de flesta som arbetade den dag som inspelningen kommer från. ”Den tidigare medarbetarens språkbruk fick kritik. Denna kritik har vid flera tillfällen framförts till honom.”

Den person som hörs på inspelningen har sagt upp sig med omedelbar verkan.

SVT har sökt Hultagårdens högst ansvarige, Martin Linde-Rahr, utan att få något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet