Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skövde, bredvid Hans Persson som har motsvarande post i Skara kommun Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kommuner i Skaraborg agerade olika – efter beskedet om distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde avvaktar man en dag. Skara kommun drog i nödbromsen direkt. Bara timmar efter coronabeskedet om distansundervisning stoppades elever från att komma till skolan redan under måndagsmorgonen.

– Med lite tur och förberedelser lyckades vi, säger Hans Persson, barn- och utbildningschef i Skara.

De nya rekommendationerna för högstadie och gymnasieskolor gör gällande att det är distansundervisning som i praktiken gäller från och med måndagen och resten av veckan, på olika sätt.  Informationen gick ut på söndagskvällen, och runtom i Skaraborg hanterades det sena beskedet olika.

I bland annat Skara, Falköping och Lidköping hann man stoppa elever från att komma till skolorna under måndagen.

I Skövde tog man ett annat beslut. Där stoppas undervisningen först under tisdagen.

– Det finns en förståelse från regionen att det kan ta någon dag att ställa om, säger Anders Karlsson, ordf barn- och utbildningsnämnden i Skövde.

Det finns dock en oro kring att elever som haft sportlov och kanske varit och åkt skidor och riskerat att smittats skall komma in och träffa andra elever under måndagen.

– Det får tiden utvisa, säger Anders Karlsson.

Kritik mot framförhållningen

I Skaraborg likt många andra städer i Västra Götaland finns det dock kritik mot de snabbt påkomna strängare restriktionerna.

– Jag kan dela den kritiken mot både nationell- och regional nivå att man inte kommit med det tidigare än söndag kväll då sportlovet håller på att ta slut, säger Anders Karlsson, ordf barn- och utbildningsnämnden i Skövde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer