Så nära var branden husen på Björkö. Se de svedda klipporna bakom husen. Foto: SVT/Thomas Singer

Inget brott bakom nödraketen som orsakade brand på Björkö

Uppdaterad
Publicerad

Inget brott ligger bakom nödraketen som avfyrades och ledde till den omfattande skogsbranden på Björkö i Göteborgs skärgård. Det slår polisen fast och lägger ner förundersökningen, rapporterar båttidningen På Kryss.

Den omfatttande skogsbranden på Björkö orsakades av en nödraket som avfyrades från en motorbåt med motorhaveri i farleden mellan Hälsö och Björkö. Det var två personer på båten som fick haveri, och när de började driva i kulingbyarna mot en stenig strand så avlossade de en nödraket.

Raketen landade på Björkö och elden spred sig snabbt i den torra vegetationen och hotade bostäder på ön, men släckningsarbetet fungerade och inga personer eller byggnader skadades allvarligt.

Bara väldigt stor otur

Polisen inledde en förundersökning med misstanke om allmänfarlig vårdslöshet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Den förundersökningen har nu lagts ned då inget tyder på att någon av de inblandade handlade fel.

Det var bara en väldigt stor otur som ledde till branden, säger förundersökningsledaren Yvonne Inge vid polisen i Göteborg till båttidningen På Kryss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.