Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sist vi pratade med honom lät han förhoppningsfull”. Följ med föräldrarna till manifestationen i klippet och hör Johan Floderus egna ord inifrån fängelset. Foto: SVT/TT

Johan Floderus från Kungälv fängslad i Iran i mer än 720 dagar

Publicerad

Det har snart gått två år sedan EU-tjänstemännen Johan Floderus från Kungälv greps och fängslades i Iran. I takt med att tiden går är hans föräldrar, syskon och vänner oroliga för att hans fall glöms bort.

– Vi måste hålla lågan levande och se till att hela tiden ligga på, säger hans pappa Matts Floderus.

I januari yrkade åklagaren i Iran på att Johan Floderus skulle dömas till döden. Under slutpläderingen i Teheran hävdade åklagaren att den svenske EU-tjänstemannen spionerat för Israels räkning. Men någon dom har inte kommit.

– Det finns ingen som helst grund för anklagelserna. Han är oskyldig och måste komma hem så snart som möjligt, säger Kerstin Floderus som är Johans mamma.

Johan Floderus fängslad i Iran

UD har tidigare skrivit till SVT att man ”inte kommer att ge upp” förrän Johan Floderus är fri, men hans familj jobbar dagligen för att fortsätta uppmärksamma hans fall.

Få slut på mardrömmen

Nyligen ordnade man tillsammans med Johans vänner en manifestation på Kulturhuset i Stockholm.

– Vi kämpar för hans frihet och för att få ett slut på denna mardröm, säger Kerstin Floderus.

Under eventet som lajvsändes deltog bland annat hans tidigare medfånge i Evinfängelset, Olivier Vandecasteele.

”Oerhört känslosamt”

Inför publiken läste en vän upp ett brev från Johan Floderus – direkt inifrån fängelset.

– Han får ju inte skriva brev utan har memorerat det och lämnat det vidare muntligt till konsulär personal vid ett besök, säger Matts Floderus och Kerstin fortsätter.

– Det är oerhört känslosamt att höra hans egna ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet